AKTUELNO

U okviru programa "Buđenje", obeležavanja prve godišnjice tragedije i komemoracije žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", danas je na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem će građani moći da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine.

Od 9.00 do 19.00 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu, u blizini spomenika Desanki Maksimović, biti emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti materijal koji će se koristiti u procesu razvoja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Cilj Foruma je da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.

Forum je zamišljen kao početak rada na beleženju iskustva viktimizacije šire zajednice i kao polazna tačka konsultacija o programskim sadržajima i funkciji Memorijalnog centra.

Neka od pitanja o kojima će građani moći da razgovaraju sa članovima multidisciplinarnog tima jesu na koji način su građane i članove njihove porodice pogodila masovna ubistva koja su se dogodila u maju 2023, šta je građanima bilo potrebno nakon ovih tragičnih događaja, da li su društvo i država uspeli da odgovore na njihove potrebe, šta je potrebno preduzeti na nivou države i društva kako se ovakve tragedije ne bi ponovile.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Takođe, građani će moći da pitaju kako bi trebalo da se sećamo tragedija koje su se dogodile u maju 2023, da li je potrebno uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na stradale, koje bi značenje, smisao i ulogu trebao da ima Memorijalni centar...

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" održala je juče sedmu sednicu na kojoj je razgovarano o programu pod nazivom "Buđenje", kojim se danas obeležava prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar.

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra utvrdio je program obeležavanja koji je prihvatila Radna grupa, a koji je počeo danas u 8:40 na mestu na kome se dogodilo masovno ubistvo, u Ulici kralja Milutina 10, kada su porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položili cveće i zapalili sveće.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mediji u Srbiji su u 8:41 obeležili godišnjicu tragedije zatamnjivanjem ekrana i prekidom emitovanja radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom "3. i 4. maj - "Pamtimo", što je planirano da ponove i 4. maja u 22:32, u znak sećanja na žrttve masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Završni muzičko-scenski program će umesto na Tašmajdanu, zbog najavljene kiše, biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova.

Zbog ograničenog prostora, građani će moći da prate program na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u 20.00 sati.

Vlada Srbije je martu donela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar, u kojoj je 3. maja prošle godine učenik K.K ubio devet učenika i čuvara te škole.