AKTUELNO

Iako smo već u martu doživeli letnje i tropske temperature, do zvaničnog početka leta ostalo je više od mesec i po dana, i po podacima meteorološkog servisa „Severe Weather Europe“, i trenutnim trendovima, u našem delu Evropu biće toplije od prosečnih vrednosti.

Ovaj meteorološki centar je objavio dugoročnu prognozu za leto za Evropu koristeći se podacima dva modela, ECMWF i UKMO.

ECMWF letnja prognoza

- ECMVF je statistički bolji model dugog dometa, tako da obično počinjemo sa njegovom prognozom. Generalno, ECMVF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti. Ali nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može se nazvati pouzdanim. To je zato što posmatramo samo trendove i kako se vremenski obrasci razvijaju u velikoj meri i u dužim periodima – navodi se na sajtu „Severe Weather Europe“.

Ovaj model za skoro celu Evropu, tako i za Srbiju, predviđa nadprosečne temperature vazduha, između 0,5 do 2 stepena Celzijusa. Najveće temperaturne anomalije i velike šanse za duže toplotne talase su najverovatnije u centralnim i južnim delovima Evrope.

Kada su u pitanju padavine, prognozirani su uglavnom sušniji uslovi nad kontinentalnom Evropom. Više padavina prognozira se u severnim krajevima, zbog nižeg pritiska i nestabilnijeg vremena sa zapadnim vetrovima. Srbija je među zemljama u kojoj su ovog leta moguće suše.

Toplije u Srbiji i do 2 stepena

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Postoji indikacija uticaja La Ninje na Evropu, što je obično teško pratiti čak i tokom zime. Ali, postoje vidljivi obrasci koji su slični očekivanim anomalijama pritiska za leto La Ninja – navodi se na sajtu meteorološkog servisa.

U našoj zemlji, po ovom modelu proračuna vremenskih izgleda, očekuju se temperature iznad proseka, više do 2 stepena Celzijusa, što ne treba da čudi s obzirom da su zbog klimatskih promena iz godine u godinu sva godišnja doba sve toplija.

UKMO letnja prognoza

Prema modelu UKMO, piše „Severe Weather Europe“, tokom letnjih meseci ove godine, u Evropi su zone niskog pritiska podeljene na dva regiona, za razliku od jedne oblasti prema modelu ECMVF.

UKMO se razlikuje od ECMVF, i prema njemu se vidi glavna tendencija toplotnog talasa više ka istoku i severu. Zapadni delovi su još uvek pod toplim anomalijama, ali obrazac pritiska održava niže anomalije.

Prognoza padavina pokazuje normalne do sušnije uslove nad krajnjim zapadnim i južnim delovima Evrope. Više padavina prognozira se u krajnjim severnim krajevima. Prikazani su centralni delovi sa povećanim potencijalom padavina.

Temperature bi ovog leta, prema ovom modelu, trebale da budu više od prosečnih u Srbiji do 1 stepen, u pojedinim delovima, ka jugu i do 2 stepena Celzijusa.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Šta kažu naši meteorolozi: Pakleni avgust

Meteorolog amater Marko Čubrilo kaže za „Blic“ da bi, prema sadašnjim prognozama, jun trebao da bude u proseku malo topliji, ne mnogo. Biće kišovitiji od proseka, topao i nestabilan s pljuskovima, što donosi opasnost od nepogoda.

U junu bi već temperature mogle da budu 30 i više stepeni po nekoliko dana nakon čega bi zahladnelo.

- Neće više jače zahlađivati i kada zahladi biće oko 23 stepena. Celo leto bi sigurno bilo toplije za 0,5 stepeni od našeg stogodišnjeg proseka. Neće biti ekstremno toplo, ne treba očekivati jako veliku sušu, i količina padavina će ovog leta u Srbiji biti oko proseka. Dakle, malo kišovitije i malo toplije leto, a najtopliji i najstabilniji deo leta, barem za sada stoji, bi trebao biti prvi deo avgusta. Moglo bi tada da zaređa preko 30, možda i 35-36 stepeni – kaže Čubrilo.

Autor: