AKTUELNO

Kenijska atletičarka, Peres Jepčirčir ostvarila je ogroman uspeh u Londonu, pošto je srušila svetski rekord na čuvenom Londonskom maratonu u konkurenciji dama ove nedelje.

Ona je trku dugačku nešto više od 42 kilometra istrčala u vremenu od dva sata, 16 minuta i 16 sekundi, a po prelasku ciljne ravnine bila je vrlo emotivna i zaplakala je kada je shvatila kakav je podvig napravila.

Jepčirčir je tako na najbolji mogući način napravila uvertiru za Pariz i nastup na Olimpijskim igrama ovog leta, a njen rekord posebno dobija na težini kada se uzme u obzir da ga je istrčala na kultnom Londonskom maratonu koji je među najmasovnijim na celom svetu.

Foto: Tanjug AP/David Cliff

Drugo mesto na trci pripalo je Tigst Asefi iz Etiopije, dok je treća bila Džojslin Jepkosgei iz Kenije i one će se zajedno naći na pobedničkom postolju sa novom svetskom rekorderkom.

Interesantno je da su i njih dve uspele trku da završe za manje od dva sata i 17 minuta, a prethodni rekord držala je Meri Kejtani sa vremenom od dva sata i 17 minuta i jedne sekunde postavljen 2017. godine.

Pre trke u muškoj i ženskoj konkurenciji, takmičari su odali počast velikom šampionu Kelvinu Kiptumu koji je nedavno poginuo u saobraćajnoj nesreći u svojoj rodnoj Keniji.