AKTUELNO

Činjenica da je opozicija tražila hitne vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja 2023. godine govori o tome da znaju da sa izbornim uslovima ne postoji problem, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje šta će reći opozicija na to što je šef misije OEBS-a ocenio da Srbija ima uslove za izbore, da građani imaju mogućnost da izraze mišljenje u šta se uverio, istakla da sve što opozicija priča o izborima pada u vodu i pokazuje da je reč o politikanstvu činjenicom da su oni tražili izbore prošle godine.

- Evo da pitam sve građane Republike Srbije, poštovani građani, da je opozicija sumnjala u izborne uslove, u birački spisak, u demokratiju, mogućnost za fer i transparentne izbore, da li bi tražila hitne izbore? Naravno da ne bi. Nego bi se tada fokusirala na izborne uslove i na birački spisak - rekla je Brnabić novinarima u Valjevu.

Ona je navela da danas postoji jedinstveni birački spisak, a da u njihovo vreme nije postojao.

- Tako da je to politikanstvo i alibi zašto su oni izgubili izbore. Umesto da kažu, pa dobro evo 12 godina gubimo izbore, evo mi ne valjamo, mi treba da se menjamo. Ne, oni će opet da kažu, e vi ste krivi, e ti si kriv, sve ostalo u univerzumu je krivo, samo oni nisu krivi što 12 godina gube izbore - rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će se svakako nastaviti sa implementacijom preporuka ODIHR-a, dodajući da su te preporuke za Srbiju u velikoj meri mnogo blaže nego što su u nekim drugim evropskim zemljama, uključujući Poljsku, Nemačku, Holandiju, Švedsku.

- Ja zaista verujem da su sve ODIHR preporuke izuzetno, izuzetno dobre. Postoji tu dilema oko jedne ili dve. Jedna od preporuka koja se ponavlja iz izveštaja u izveštaj je da jedan građanin može da podrži više lista. Opozicija je protiv toga. Danas nam kažu implementirajte sve ODIHR preporuke. To je jedna od tema za razgovor u ponedeljak. Da li da implementiramo tu preporuku ili da ne implementiramo. Da bude jasno svim građanima u stvari šta radimo i šta oni žele - zaključila je Brnabić.