AKTUELNO

Sve vere uče pre svega dvema stvarima koje su suština života na ovome svetu, a to su verovanje u Boga i činjenju dobra, rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

- Ostalo, propisano u različitim verama jesu samo načini i sredstva koja treba da nas dovedu do tog cilja. Svi obredi, kada govorimo o Islamu, od molitvi, preko posta i tako dalje, ima za cilj da nas učini u našem svakodnevnom životu da budemo u dobrim odnosima jedni prema drugima – rekao je Plojović.

Kako kaže, ekstremisti su oni kojima je malo ono što je objavljeno u Božijim knjigama, malo ono što su naučili ili mogli naučiti od božjih poslanika, i tumače veru na svoj način, misleći da je preko onoga što je objavljeno u knjigama koje je sastavni i suštinski deo, potrebno dodati još nešto.

- Ekstremisti su i one osobe koje pre svega žele iskoristiti veru zarad postizanja nekih svojih vlastitih ciljeva, koji mogu biti vezane za određene nacije i organizacije, i tako dalje... Tako da, bilo kojoj vrsti ekstremizna u veri ne treba da bude prostora niti mesta – rekao je Plojović.

Ističe da je suština vere Islama mir, i dodaje da se to može videti i svakodnevno već u okviru međusobnog pozdravljanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Teolog Miloš Stojković, istakao je da su sada na posebno visokom nivou, posebno poslednjih 12 godina, odnosi islamske i pravoslavne zajednice u Srbiji.

- Bez obzira na neke njihove unutrašnje stvari, i u Beogradu postoji islamska zajednica, koja je izuzetno puno pomogla Srbiji. Sa ponosom ističem da u Loznici postoji Srba muslimanske veroispovesti, kao i u Beogradu. To su uglavnom muslimani koji se deklarišu kao Srbi – rekao je Stojković.

Kako kaže, velika je greška, istorijska, da smo se često odrcali Srba muslimana.

- Mi moramo da poštujemo to ako je neko Srbin musliman, oni postoje i zavoleli su tu veru, i mi njih moramo prihvatiti kao svoju braću i svoje sestre, a ne da ih smatramo kao Srbima drugog reda – rekao je Stojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomislav Bokan, predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav, rekao je da je značajno u borbi protiv svih nečistih sila znati da je najjača molitva.

- Svedoci smo velike borbe i bitke koju je predsednik Srbije vodio u UN, i gde je pokazao i prikazao da nečiste sile i nevidljiva ruka pokušava da utiče na narode. Ako je u Srebrenici bio genocid, a nije, bilo je veliki zločin, onda šta je ovo u Gazi? Pa to je smak sveta – rekao je Bokan.

Kako kaže, predsednik je pokazao i dokazao da otadžbina Srbija i naš narod koji je proživeo genocid, ne može biti genocidan.

- Mi smo ovde danas da govorimo istinu i pomirenje, to je ključ zajedništva sa obe strane Drine i ne smemo da ne budemo pre svega ljudi, kako je govorio patrijarh Pavle – rekao je Bokan.

Autor: