AKTUELNO

Najveći svetski uvoznik nafte kupio je rekordnih 107 miliona tona sirove nafte iz Rusije 2023. godine, skoro četvrtinu više nego godinu dana ranije.

Rusija je prošle godine prestigla Saudijsku Arabiju i postala najveći izvoznik nafte u Kinu, ističući neefikasnost napora Zapada da se Kremlju uskrate sredstva za specijalnu operaciju u Ukrajini.

Najveći svetski uvoznik nafte kupio je rekordnih 107 miliona tona sirove nafte iz Rusije 2023. godine, skoro četvrtinu više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci carine objavljeni u ponedeljak. Iz Saudijske Arabije je u istom periodu stiglo nešto manje od 86 miliona tona nafte. To je prvi put da je Rusija postala prvi kineski snabdevač od 2018. godine, sa oko 2,15 miliona barela dnevno.

Više zvanične prodajne cene dovele su do toga da prerađivači uzimaju manje saudijskih terminskih tereta, dok nedavni nesporazumi sa iranskim izvoznicima dodatno podstiču potražnju za ruskom naftom.

Kineski uvoz nafte iz Rusije prošle godine je vredeo 60,6 milijardi dolara, što je jednako prosečnoj ceni od oko 77 dolara po barelu, prema proračunima "Blumberga" na osnovu carinskih podataka.

Irak i Malezija su prošle godine bili treći i četvrti najveći dobavljači sirove nafte u Kinu, pokazuju podaci. Rusija je takođe prošle godine bila najveći dobavljač mazuta za Kinu, isporučivši 9,6 miliona tona. Malezija je sledeći najveći izvoznik sa 6,93 miliona tona.