AKTUELNO

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze u proteklih šest meseci ubijeno više dece nego u svim svetskim konfliktima u poslednje četiri godine ukupno.

- Za šest meseci ubijeno je više od 30.000 ljudi. Znamo da je među njima 13.000 dece. Znamo da je u Gazi za šest meseci ubijeno više dece nego u svim sukobima širom sveta u poslednje četiri godine. Dakle, po obimu je bez presedana, kao i po stepenu razaranja - rekao je Lazarini u intervjuu za TASS.

On je dodao da je ukupno 180 radnika UNRVA ubijeno u enklavi od početka sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa i da ne isključuje mogućnost zahtevanja pravde pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog smrti osoblja.

Lazarini tvrdi da pojedine zemlje teže da rasformiraju UNRVA iz političkih razloga kako bi onemogućile stvaranje nezavisne palestinske države.

- Jasno sam skrenuo pažnju državama članicama UN na činjenicu da ne smemo da se povučemo jer je prava namera da se Agencija rasformira političke prirode, što bi u budućnosti moglo da podrije napore koji vode ka političkom i rešenju o palestinskoj državi - rekao je on.

Lazarini je dodao da nije upoznat sa formalnim predlogom Izraela UN-u da raspusti UNRWA i prebaci njeno osoblje u drugu agenciju, o čemu su izvestili mediji, ali je istakao da nije moguće prebaciti zaduženja UNRVA, s obzirom na broj zaposlenih u Gazi u poređenju sa drugim agencijama UN.

- UNRVA je mnogo više od distribucije hrane, ona predstavlja zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a to su službe koje nijedna druga organizacija ne može preuzeti. I jedini ko će moći da preuzme biće buduća država Palestina kada budemo imali političko rešenje - naglasio je Lazarini.

On je dodao da će UNRVA biti rasformljena tek kada se nađe rešenje za nezavisnu palestinsku državu. Krajem januara nekoliko zemalja, uključujući SAD, odlučilo je da obustavi finansiranje UNRVA nakon što su izraelske vlasti tvrdile da su neki od zaposlenih u Agenciji povezani sa palestinskim militantnim pokretom Hamas.

Lazarini je rekao da je jedan od 12 zaposlenih vraćen na radno mesto nakon optužbi Izraela, kao i da je većina zemalja nastavila da finansira Agenciju, ali da SAD nisu među njima.

Autor: