AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden podsmevao se političkim protivnicima i šalio se na račun novinara u subotu uveče na godišnjoj večeri Udruženja dopisnika Bele kuće dok su demonstranti ispred kritikovali njegovu podršku ratnom sukobu u Izraelu.

Bajden je iskoristio trenutak kako bi ismejao ljutog republikanskog rivala Donalda Trampa zbog nezrelosti, a našalio se i na račun sopstvene starosti.

"Naravno, izbori su u punom jeku i, da, godine su problem: ja sam odrastao čovek koji se bori protiv šestogodišnjaka", rekao je Bajden.

Obraćajući pred gomilom novinara, poznatih ličnosti i političara, Bajden je dodao: "Starost nam je jedino zajednička."

Demonstranti koji su držali transparente ispred hotela Vašington Hiltona, gde se održavala godišnja večera, dovikivali su o smrti novinara u Gazi.

Bajden je izbegao velike demonstracije ispred hotela dolaskom kroz zadnji ulaz, gde su ga dočekale manje grupe demonstranata koji su pozivali na primirje.

Događaju je prisustvovalo na stotine novinara, političara i slavnih ličnosti, a susreli su se u velikojj hotelskoj dvorani za bankete.

Tradicija nalaže da se predsednik u govorima šali na račun novinara i drugih gostiju u publici.

Bajden je tokom poslednjih nedelja upućivao šale na račun Trampa, ismevajući njegovu kosu, pad cene akcija njegove kompanije, kao i prodavanje biblija.

"Nisam imao priliku da gledam sudski postupak jer sam vodio kampanju", rekao je Bajden pristalicama u Njujorku u četvrtak.

Bajden je ponudio i savete novinarima.

"Iskreno ne tražim od vas da zauzimate strane. Tražim od vas da shvatite ozbiljnost trenutka. Pređite preko brojeva s konjskih trka i ... sporednih događaja koji su počeli senzacionalistički da dominiraju našom politikom i usredsredite se na ono što je zapravo na kocki", rekao je Bajden.

Udruženje dopisnika Bele kuće osnovano je 1914. i organizuje večeru gotovo svake godine od 1921. u čast novinara koji prate predsednika i na kojoj se prikuplja novac za stipendije.

Autor: