AKTUELNO

Hrišćani širom sveta, danas obeležavaju Veliki petak, dan Hristovog stradanja, kao najtužniji dan, kada crkvena zvona ne zvone, veći deo hrišćana farba jaja, dok je post obavezan.

S tim u vezi, ekipa portala Pink.rs zavrila je u atmosferu u porodičnoj kući pevačice, bivše zadrugarke i novopečene mame, Sandre Čaprić, koja je sa nama podelila kako farbanje jaja izgleda u njenom domu, koje tehnike koriste, kao i kako se seća velikog petka iz detinjstva.

Za nju, ovaj Veliki petak i Uskrs koji nam dolazi, nije kao i svaki drugi, s obzirom da se nedavno porodila i na svet donela sina, kom su ona i njen izabranik, za sada nepoznat javnosti, dali ime Aleksej.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Danas je najtužniji dan za hrišćane, Veliki petak - dan Hristovog stradanja, šta za tebe predstavlja ovaj dan i kako ga provodiš?

- Jeste, ovo je najtužniji dan. Ja godinama unazad nisam ni nastupala za veliki petak, a ove godine sam sa bebom, provodimo zajedno vreme i sa bakom farbamo jaja…Pripremamo sve za Uskrs i još za goste, jer kod nas su sada Babine - običaj kada svi hoće da vide bebu posle 40 dana od njegovog rođenja.

S obzirom na to da se danas posti, koja posna jela ti najviše preferiraš?

- Da, posti se danas i post je svakako još dva dana, pa se mrsimo sa jajima u nedelju…Kod nas ribe dve vrste, pasulj, salate i baka je pravila pitu pitinčaru.

Kako se prisećaš Velikog petka iz ranog detinjstva?

- Iz ranog detinjstva, Velikog petka se sećam da idem da berem liskice i travčice sa mamom po livadi i da zajedno farbamo, slikamo, šaramo jaja…I radujemo se nedelji kada ćemo da se probudimo i kucamo….Pa onda ko je pobednik, a i lepo vreme mi ostalo u sećanju, još braća i sestre su uvek tu i od strica i moj rođeni pa se igramo napolju.

Foto: Pink.rs

Kako se farbaju jaja kod tebe, koje tehnike koristiš?

- Kod nas i mama i baka moja, koja više nije živa od tate majka, učili su me da je u lukovini najzdravije i u čarapu stavimo jaje, neku travčicu, detelinu i pravimo od liskica neke šarice, a pored toga kupujemo i boje, ja nekako volim crvenu i to jaje ostavljamo kao čuvarkuću…E sada, ima puno tehnika koje ja i ne znam, pa pročitam na uputstvu (smeh). Šljokica, sličica za lepljenje posle bojenja, obuci jaje…Tako da tehnika ima baš puno i ko kakvu maštu za kreativnost ima, a dok sam bila mlađa i imala više vremena, slikala sam i temperama po jajima, jer imam dara za slikarstvo.

Autor: N. Žugić