AKTUELNO

Španska policija saopštila je da je uhapšen vođa srpske kriminalne bande zbog niza krivičnih dela u toj zemlji, a kako nezvanično saznaje "Blic", uhapšen je Slobodan Milutinović Snajper (38).

Informacija da je ovaj muškarac uhapšen pojavila se još pre nekoliko dana, međutim, državne institucije Srbije i Španije se nisu oglašavale sve do danas kada je španska policija saopštila da je došlo do hapšenja organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se nalazio "jedan od najtraženijih srpskih begunaca".

Kako nezvanično saznajemo, ova informacija je zvanično objavljena tek sada jer su španski istražni organi čekali potvrdu identiteta, jer su osumnjičeni prilikom hapšenja imali lažne dokumente.

Kako nezvanično, saznajemo, u saradnji sa policijskim sluzbenicima SBPOK-a MUP Srbije, španske Nacionalne policije, UDYCO grupe za organizovani kriminal u Španiji, u Malagi, Baseloni i Madridu uhapšeno je 11 osoba: Slobodan Milutinović Snajper, A.M., D.D., D.K. N.D, D.G. , M.K., M.D., E.C. ,R.D.C.S

Navedena lica se sumnjiče za krivična dela izvršena u Španiji, u mestu Estapona tokom januara 2024. godine i to krivična dela Razbojnistvo uz nanošenje teških telesnih povreda, nedozvoljeno posedovanje oružja, falsifikovanje ličnih dokumenata, nedozvoljena trgovina opojnom drogom i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Pobegao iz kućnog pritvora

Snajper je uhapšen 2021. godine kada ga je devojka prijavila da za zlostavljanje. On je zbog prinude, lišavanja slobode i zlostavljanja devojke sa kojom je bio u emotivnoj vezi, u aprilu 2023. godine osuđen na dve godine i šest meseci zatvora.

Viši sud je posle izricanja presude iz zatvorskog pritvora prebacio u kućni pritvor sa nanogicom. Milutinović je, međutin, ubrzo pobegao. On se 5. maja 2023. godine nije vratio iz šetnje koju je imao od 12 do 13 časova. Od tada se nalazio u bekstvu.

Ispovest devojke koju je zlostavljao i mučio Slobodan Milutinović Snajper pročitajte u odvojenoj vesti.

Ko je Snajper?

Slobodan Milutinivić Snajper (38) je čelnik FK Kabel i vođa navijača FK "Vojvodina". Javnosti je postao poznat kao fudbalski huligan u telohtanitelj Bate Kankana.

U svom debelom dosijeu, izuzev preduse zbog zlostavljanja devojke, ima 15 krivičnih prijava za različita krivična dela.

Foto: Printscreen YouTube/Policía Nacional

Milutinović je u Srbiji uhapšen posle ubistva Uroša Stefanovića (27) i ranjavanja Gorana Kovačevića Goranca (47), a prilikom pretresa više stanova i objekata. U stanu bračnog para Milutinović pronađen je pištolj za koji nemaju dozvolu.

Milutinović je privođen i na Jahorini na kriminalističku obradu zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija i drugih krivičnih dela.

Po nalogu Osnovnog suda na Sokocu pušten je na slobodu.

Tri puta izbegao smrt

Slobodan Milutinović u novosadskom naselju Grbavica u februaru 2020. godine, preživeo je napad kada je bombaš "promašio" i postavio slabiju eksplozivnu napravu ispod njegovog džipa "porše kajen".

U novembru 2013. zapaljen je džip "mercedes ML", koji se vodio na Milutinovićevu devojku. Navodno se na meti piromana našao ne zbog tribina i prevlasti već zbog duga od 40.000 evra.

Krajem oktobra 2018. na meti piromana bio je džip "volvo XC 90" koji je koristio Milutinović. Tada se spekulisalo da li je incident povezan sa dešavanjima oko FK Vojvodina.

Osuđen zbog droge

Milutinović je osuđen 2016. godine na dve godine i šet meseci zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Prema presudi, on je nameravao da proda 46 grama heroina koji su kod njega nađeni.

To mu je bila druga presuda za ovo krivično delo.

Prva presuda je bila 2008. godine kada je osuđen na tri godine zatvora kao član grupe koja je prodavala narkotike.

Prebijanja i napadi

Hronološki gledano, najstarija prijava za nasilničko ponašanje potiče iz 2004. godine. Ubrzo nakon što je postao punoletan, Slobodan je, kako se navodi u prijavi, osumnjičen da je naneo teške telesne povrede Milanu R., tri godine starijem momku, u Novom Sadu. Godinu dana kasnije, Milutinović je prijavljen za učestvovanje u tuči, u kojoj je - zajedno sa osam "saboraca" - navodno pretukao Branka Š., takođe u Novom Sadu. Iste godine, novosadska policija prijavljivala ga je za nasilničko ponašanje na javnim skupovima (fudbalskoj utakmici). Nakon nekoliko godina pauze (koje je proveo u zatvoru), Milutinović je ponovo prijavljen 2009. za nasilničko ponašanje, zbog kojeg je ovoga puta i osuđen na uslovnu kaznu od tri meseca. Godinu dana kasnije, ponovo je prijavljen za nanošenje lake telesne povrede sugrađaninu Aleksandru J.

Foto: Printscreen YouTube/Policía Nacional

Napad u Humskoj

Milutinović je sumnjičen i za napad na službeno lice, policajca iz Pančeva, koji je obezbeđivao utakmicu. On je, zajedno sa devet huligana", navodno kamenovao policajca.

Sledeća prijava dogodila se u Humskoj ulici na stadionu FK "Partizan". Tada je sumnjičen da je, u grupi, napadao Dimtrija S. koji je bio teško pretučen.

Detalj sa utakmice FK Partizan - FK Vojvodina

Prijavu protiv njega 2017. godine podneo je i fudbaler Nenad Trujić. On je naveo da ga je Snajper davio u svlačionici posle poraza od slovačkog Ružomberoka, nakon čega je napustio Vojvodinu.

Hapšenje u Španiji

Španska policija razbila je srpsku organizovanu kriminalnu grupu koja se sumnjiči da je prošlog januara napala kuću suparničkog klana iz Srbije. U akciji je uhapšeno 11 osoba vođa, među kojima je i vođa za kojim je Srbija raspisala poternicu još 2021. godine.