AKTUELNO

Kada svane Vaskršnje jutro, prvo ćete razbijati jaja sa porodicom, a onda i sa svima ostalima.

Tucanje uskršnjim jajima je tradicionalna uskršnja igra koju obožavaju i stari i mladi. Ako ste takmičarski nastrojeni tokom Vaskrsa, ovo je vaša šansa da se pokažete u najboljem svetlu.

Tucanje jajima je jedan od uskršnjih običaja u kome jedan „borac” izaziva drugog i oni se „tucaju jajima” dok jedno od njih ne razbije ljusku. Mnogi ne beže od obmane, pa jedni druge podvale drvenim, gvozdenim ili plastičnim jajima, jajima premazanim voskom ili sličnim slojevima koji daju dodatnu snagu. Naravno, takva akcija se vrlo brzo razotkrije i prevarant je diskvalifikovan iz igre.

Što se tiče izbora prirodno najjačeg kokošijeg jajeta, stručnjaci kažu da u korpi treba izabrati što manje, šiljastog oblika. Pored toga, najvažniji kriterijum je dodir – izaberite jaje čija je ljuska najgrublja na dodir. Među šaljivim preporukama savetuje se da izaberete jaje od kokoške koje, kada ga je snela, nije mnogo zakikotala, jer bi se u suprotnom jaje uplašilo i lakše bi puklo.

Kada pobedite, ciljajte da vaš protivnik udari palac, a ne jaje – tada ćete sigurno pobediti i bez mnogo muke oko izbora idealnog jajeta! Takođe, bilo bi dobro da uvek prvi birate jaje, inače ćete na kraju dobiti veće. Veće jaje nije nužno bolje. Uzmite najmanja moguća jaja jer su uglavnom jača i imaju precizan uski vrh.

Čvrstoću jajeta možete testirati tako što ćete ga tapkati zubima. Kvalitetno jaje će dati lagan, visok zvuk, dok će slabije zvučati prigušeno. Kada počnete igru, uvek udarajte istim krajevima – od vrha do zašiljenog, od šireg do šireg. Čvrsto stisnite jaje i udarite što jače možete!

Dodatni trik

Ako želite malo da se ‘prevarite’, postoji trik koji će vaše jaje učiniti čvršćim, a neće se primetiti da ste išta uradili sa jajetom. Nakon što se jaje potpuno osuši, obojite ga na vrhu i na dnu prozirnim lakom za nokte. Sačekajte da se osuši i zapamtite koje ste jaje ojačali slojem laka.