AKTUELNO

Odlaganje izdvajanja vojne pomoći Ukrajini, nedavno odobrene u Vašingtonu, skupo je koštalo Kijev, piše „Gardijan“.

„Šestomesečno kašnjenje u pružanju američke vojne pomoći... skupo je koštalo Ukrajinu. Ono je omogućilo Rusiji da preuzme stratešku inicijativu nakon neuspeha kontraofanzive Kijeva prošlog leta“, navodi list.

U tekstu se napominje da, iako su prve partije artiljerijskih granata i raketa dugog dometa već stigle u Ukrajinu u okviru novog paketa pomoći, biće potrebno nekoliko nedelja da naoružanje i tehnika u velikim količinama stigne na liniju fronta.

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Napadnuto skladište municije u Harkovu

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište municije i vojnu bazu ukrajinske vojske u regionu Nova Bavarska u Harkovu, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Načelnik ukrajinske Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergej Lisak saopštio je da je u eksplozijama u Dnjepropetrovsku oštećeno nekoliko infrastrukturnih objekata, a zabeleženi su i požari.

Ukrajina napada dronovima preko Dnjepra

Ukrajinske snage intenzivirale su napade dronovima na gradove i sela u Hersonskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik senator iz regiona Igor Kastjukevič.

- U poslednje vreme u Hersonskoj oblasti je intenziviran rad dronova Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte na levoj obali i infrastrukturi energetskog kompleksa - rekao je on.

Hronika Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Oružane snage Rusije su tokom dana napale nekoliko ciljeva na teritoriji koju kontroliše kijevski režim, uključujući objekat u Velikodolinskom u Odeskoj oblasti i trafostanicu Pavlogradskaja-330 u Dnjepropetrovskoj oblasti. Zauzvrat, Ukrajina je ponovo napala Krim balističkim raketama ATACMS.

U pravcu Bahmuta, ruske trupe su se ukopale u prirodni rezervat Stupki-Golubovskie-2 u oblasti Severskog kanala Donjeck - Donbas, a jugoistočno od Krasnoja proširili su kontrolnu zonu u susednim šumskim pojasevima.

U pravcu Avdejevskog, ruske oružane snage su oslobodile Arhangelskoe, što otvara put za ofanzivu u pravcu Kalinova. U oblasti Novopokrovskog, ruske trupe su uništile još jedan tenk M1A1SA Abrams, kao i borbeno vozilo pešadije M2A2 ODS Bredli.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe su preuzele kontrolu nad većim delom teritorije fabrike vatrostalnih materijala Krasnogorovski. Takođe se saznalo za značajno napredovanje Oružanih snaga Rusije u centralnom delu Georgijevke i južno od Pobede.

Gončarenko ne odbacuje mogućnost da Kijev traži i vojnike iz Evrope

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko nije odbacio mogućnost da Kijev zatraži da u zemlju budu poslati vojnici iz evropskih zemalja.

- Ako situacija na frontu pokaže da ne možemo da zaustavimo Vladimira Putina sami bez evropske vojne podrške i snaga, onda da, smatram da je moguće da to zatražimo - rekao je Gončarenko za francuski TV kanal LCI, dodajući da su izjave francuskog lidera Emanuela Makrona na tu temu dobar znak.

Eksplozije širom Ukrajine

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti i Odesi. Eksplozije su se čule i u Dnjepropetrovsku i Harkovu gde potom u industrijskoj zoni izbio požar.

Petoro ranjeno u eksplozoiji u Belgorodu

U Belgorodu je odjeknula eksplozija, a kako je saopštio gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, pet osoba je ranjeno. Oni su prebačeni u bolnicu i nisu u životnoj opasnosti. Trideset stambenih objekata je pretrpelo oštećenja u eksploziji.