AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je vojsci da se pripremi za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja.

- Generalštab je započeo pripreme za održavanje vežbi sa raketnim formacijama Južnog vojnog okruga u cilju povećanja spremnosti nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Manevri će se održati u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu.

Svrha vežbe, navodi ministarstvo, jeste održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.

- To je i odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika - navodi ministarstvo.

Pojedini evropski političari, podsetimo, prošle nedelje su dali glasne izjave u vezi sa ukrajinskim sukobom. Francuski predsednik Emanuel Makron nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta i takav zahtev dođe iz Kijeva. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron dozvoljava mogućnost da ukrajinske oružane snage udare na rusku teritoriju britanskim oružjem.

Moskva je inače rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji 2023. godine zadržavajući punu kontrolu nad njim. SAD je ranije rasporedila 100 komada taktičkog nuklearnog oružja u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj dok Poljska redovno govori o svojoj želji da postavi američko nuklearno oružje na svoju teritoriju.

Autor: