AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švajcarska, kao pokušaj da se „pokaže ultimatum“ Moskvi, čiji je jedini cilj ispunjenje postavljenih zahteva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, i stoga je neprihvatljivo za rusku stranu.

U intervjuu za Alternativnu televiziju (ATV) u Banjaluci, Lavrov je ponovo optužio Zapad za zaveru protiv Rusije, tvrdio da vojna pomoć Ukrajini samo rasplamsava rat, a da su jedine koje ulažu napore da se to zaustavi Kina i Južnoafrička Republika, sa čijim zvaničnicima su ruske diplomate o tome ranije razgovarale.

- Ne očekujemo poštenje i red od naših zapadnih partnera - rekao je Lavrov u ranije snimljenom intervjuu emitovanom u nedelju uveče. On je dodao da Moskva sada nema sa kim na Zapadu da pregovara, pa ruska vojska „nastavlja da izvršava zadatke dodeljene u okviru specijalne vojne operacije“.

On je objasnio da su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine „apsolutno neophodni koraci”, optužujući vladu u Kijevu da uvodi „rasističke zakone koji imaju za cilj afirmaciju ideologije nacizma”.

On je optužio i lidere Evropske unije i NATO da su sledbenici takve politike, a kao najvećeg trenutnog neprijatelja Rusije opisao je francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji otvoreno govori o tome da Zapad treba da bude spreman da pošalje vojnike u Ukrajinu ako je neophodno. On je optužio Makrona za „rusofobiju u pokušaju da postane lider Evrope“.

„Balkan je takođe deo zavere, Hrvati su takođe na meti unitarizacije“

Zapad je napao i zbog situacije na Balkanu, uključujući i najavu usvajanja rezolucije o Srebrenici, kao i prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope.

Za Lavrova je ovo još jedan dokaz da Zapad ne odustaje od svoje politike „slamanja“ Srbije i Srba, a sve u sklopu navodne globalne zavere da se uništi pravoslavlje.

Pohvalio je Dodika kao jedinog pravog borca za autentično tumačenje Dejtona, a visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita optužio da pokušava da sprovede projekat „unitarizacije Bosne i Hercegovine“, uz tvrdnju da su na meti i Hrvati.

- On (Šmit) pokušava da se igra sa nekim političkim snagama Hrvata u srednjoj Bosni, ali i Hrvati imaju svoje viđenje toga i načina na koji će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda - rekao je šef ruske diplomatije.

Autor: