AKTUELNO

Nakon najmanjeg modela Seat Mii, i kompaktni Leon više se neće proizvoditi u varijanti sa 3 vrata.

Trovratni hečbek modeli bili su decenijama prilično popularni, pa su ih proizvođači obavezno imali u ponudi uz osnovnu varijantu sa 5 vrata.

Kupci su danas po svemu sudeći više zainteresovani za praktičnu stranu vozila, nego za atraktivniji kupeovski izgled koji sa sobom nose hečbek automobili sa 3 vrata.

Smanjena tražnja za ovom vrstom automobila uslovila je da pojedine auto-kompanije počinju da i iz ponude kompaktnih modela eleminišu trovratnu opciju. Tako je Ford odlučio da novu, 4. generaciju Focusa proozvodi isključivo sa 5 vrata, a prema najavama tim putem će krenutii Seat sa svojim Leonom.

Kako saznaje Autocar, španski proizvođač će, zbog skromne tražnje, ukinuti Leon SC, kako je zvanična oznaka ove verzije automobila.

Početkom avgusta već je stigla vest o ukidanju trovratne varijante Seata Mii (sestrinskog modela najmanjeg Volkswagena Up! i Škode Citigo).

Seat je 2017, prilikom predstavljanja nove Ibize, saopštio da ni ovaj automobil neće moći da se kupi u opciji sa 3 vrata, tako da će sva tri hečbeka španskog brenda uskoro moći da se nabave samo u praktičnijoj varijanti sa 5 vrata.

Inače, pored Ford Focusa, bez verzije sa 3 vrata u kompaktnoj klasi već su ostali modeli kao što su Opel Astra, Renault Megane i Peugeot 308.

#Automobil

'