AKTUELNO

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen u martu 1996. godine i za to vreme oko 120.000 Srba napustilo je vekovna ognjišta i krenulo na prostor Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je egzodus Srba iz Sarajeva nakon potisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma "jedna od najpotresnijih slika" u novijoj istoriji srpskog naroda i "jedna od najvećih žrtava" koju je srpski narod podneo za Republiku Srpsku.

- Napuštajući vekovna ognjišta u miru, iznoseći sa sobom i svoje preminule, Srbi iz Sarajeva, koji su i u ratu podneli ogromnu žrtvu za Republiku Srpsku, pokazali su da je kuća tamo gde će biti uvaženi i gde neće biti poniženi, jer su se oni i u ratu borili samo za prava dostojna čoveka koja su im prvim pucnjem u Sarajevu grubo oduzeta - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi u Sarajevu su predstavljali najveću koncentraciju intelektualnih i stručnih potencijala srpskog naroda u BiH, a u tom gradu se vodila najjača politička bitka za prava naroda.

- Upravo su Srbi iz Sarajeva poveli narod jer su znali da artikulišu prave ciljeve za srpski narod u epicentru političkog sukoba nakon raspada bivše Jugoslavije. Ta artikulcija je bila stvaranje Republike Srpske - rekao je Dodik.

On je naglasio da zbog toga Republika Srpska, duguje ogromnu zahvalnost upravo Srbima iz Sarajeva koji su nakon napuštanja svog grada stvorili novi život u Republici Srpskoj i unapredili kvalitet života zajednice.

Kako se navodi, egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen u martu 1996. godine i za to vreme oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dela opštine Stari grad napustilo je vekovna ognjišta i krenulo na prostor Republike Srpske, ne želeći da žive pod hrvatsko-muslimanskom vlašću.

#Milorad Dodik

#Sarajevo

#Srbija

'