AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov izjavio je danas u Sarajevu da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH.

"Zainteresovani smo da rezultati izbora u BiH budu zasnovani na tim principima, jer bi to bio veliki doprinos stabilizaciji prilika u BiH", kazao je Lavrov posle sastanka s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom u Sarajevu.

"Mi nikada ne preporučujemo za koga da se glasa u drugim državama", rekao je Lavrov.

On je rekao da je s Crnadkom razgovarao o situaciji u regionu, navodeći da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednost UN.

- Saglasni smo da spoljni igrači ne treba da diriguju situaciju na Balkanu i mešaju se u politička pitanja regionu - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da je sa šefom diplomatije BiH potpisao Plan konsultacija dva ministarstva za 2019. i 2020. godinu, dodavši da su razgovarali i o razvoju ekonomske saradnje.

Naveo je da je spoljnotrgovinska razmena u stalnom porastu, da Rusija isporučuje gas BiH, i da se nastavlja kulturna i naučna saradnja dve zemlje.

Lavrov će danas posetiti i Istočno Sarajevo i Banjaluku.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

#Sergej Lavrov

'