AKTUELNO

Od 2005. ruski državljani postali su vlasnici 100.000 nekretnina, kojih se danas žele brzo rešiti.

Poslednjih nekoliko godina ruski državljani sve više prodaju svoje stanove i kuće u Budvi, iako stalno raste broj njihovih turista u Crnoj Gori.

S druge strane, pojavljuju se kupci nekretnina iz zapadne Evrope, a odnedavno i iz Turske. Bogati ruski kupci koji su se pojavili pre desetak godina i tada su značajno podigli cene nekretnina u Budvi, a danas ih uglavnom žele brzo prodati.

- Naša agencija beleži pad potražnje ruskih klijenata za kupovinom ili za investiranjem na Crnogorskom primorju za 80 odsto, a s druge strane 80 odsto je porasla njihova prodaja -kaže Dušan Ranković iz agencije za nekretnine Kamin iz Budve, izveštava Radio Slobodna Evropa.

Dragan Božović, iz podgoričke agencije za prodaju nekretnina, navodi da se u poslednje vreme beleži pad kupovine, a s druge strane 50 do 70 odsto Rusa prodaje nekretnine. Ruske kompanije koje grade zgrade po Crnoj Gori većinom su ostale.

Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, kako bi osigurala da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, nateraju da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je reč, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada evra.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rešenja poštom obaveštavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

- Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rešenja, a samim tim i da naplata ide teže - rekao je za sekretar za finansije Petar Odžić (SDP).

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

- Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće.

Ruski državljani su, prema neslužbenim procenama, od 2005. godine do 2010. kupili oko 100.000 nekretnina u Crnoj Gori.

Poslednjih godina retko kupuju, a i proračuni su im skromniji, te postaju vlasnici manjih stanova za 50.000 do 60.000 evra. Službeno, oko 4.200 ruskih državljana ima stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, a 2.600 ih ima nekretnine u Budvi.

#Crna Gora

#Kuća

#Prodaja

#Rusija

'