AKTUELNO

Krivično vanpretesno veće suda donelo je rešenje kojim je naloženo da se u roku od tri dana donese naredba o dopuni istrage radi boljeg objašnjenja stvari u vezi sa istragom ubistva Jelene Marjanović, a između ostalog i da se u svojstvu svedoka ispita osmogodišnja ćerka Zorana i ubijene Jelene Marjanović.

Zbog ubistva u pritvoru je njen suprug Zoran protiv koga je Više javno tužilaštvo 9.februara podiglo optužnicu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo, jer je na svirep i podmukao način lišio života svoju suprugu.

- Tužilaštvo mora u roku od tri dana da donese novu naredbu sa kojom će dopuniti istragu. Ukoliko ne donesu od tri dana novu naredbu, optužnica se odbacuje i smatra se kao da nikada nije ni podneta. Tužilaštvo ponovo može da podnese novu optužnicu u slučaju odbacivanja od strane navraspravnog veća. Verujem da će tužilaštvo u roku od tri dana doneti naredbu - Predrag Savić, advokat.

Kako kaže, problem je što je naš zakonodavac ostavio jednu nepreciznost, to je što nije regulisao koliko puta jedna optužnica može da bude vraćana na dopunu. Po njegovim rečima, ovaj predmet može da potraje veoma dugo.

- Ovde je simptomatična jedna druga stvar. Treba saslušati malu Janu. Ja sam juče pročitao da je mala Jana do sada saslušavana od strane policije bez prisustva psihologa i ostalih specijalnih službi, i ako je to tako to je strašno veliki propust - rekao je Savić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, još užasnija stvar je ako punomoćnik Teodore Krsmanović koja traži da dete vidi, pa piše mejlove i stalno zove, ne može da ostvari to pravo da vidi svoju rođaku koja je čuvala.

- U ovoj situaciji imamo jednu pravno krivičnu situaciju koja je skoro neodrživa. Saslušavaće dete koje je već dve godine u porodici okrivljenog. Deca su najpodložnija sugestiji. Ona je dve godine u familiji okrivljenog sada treba da da iskaz - rekao je Savić.

- 11.marta smo bili na nasipu u Borči, hteli smo da uradimo rekonstrukciju onako kako je ona prikazana u optužnici u koju smo imali uvid. Želim da naglasim da smo mi verovatno prvi koji su najavili da će do ovoga doći, da će optužnica biti dovedena u pitanje - rekao je Nenad Šipka, direktor centra za forenzička istraživanja.

Kako kaže, po optužnici, Jelena je bežeći od napadača skočila u kanal da bi se spasila, i devojka koju smo doveli skočila je isto tako, nakon čega smo mogli da vidimo tragove koji su ostali na njoj.

Foto: Printscreen

- Pošto smo imali tragove koji su uvedeni u uviđaju, mogli smo da uporedimo. Ono što je interesantno u veštačenju i što je meni veoma čudno jeste to da su veštaci rekli da je Jelena prilikom udaraca u glavu bila u nekom klečećem položaju. I tom prilikom, i zbog takvog položaja njena majica se natopila krvlju. Takav jedan previd za nas je bio šokantan. Više od tri meseca meseca mi smo isticali da Jeleninoj majici nema ni kapi krvi - rekao je Šipka.

Kako kaže, kada su radili rekonstrukciju imali su fotografije sa uviđaja i rezultate njihove rekonstrukcije.

- Primetili smo da blato koje je moralo biti na čarapama Jelene Marjanović, nije bilo tamo. Takođe, na Jeleninoj majici se videlo da nema krvi, dok je na majici devojke koja je bila u rekonstrukciji majica krvava. Na Jeleninoj patici nema tragova blata, dok je patika markiratkinje koja je skočila u kanal bila puna blata - rekao je Šipka.

Kako kaže, zbog širine kanala, ukoliko je Jelena skočila u kanal, tada optuženi Zoran Marjanović nije mogao da zada ni jedan jedini udarac.

- Sve ovo što smo naveli doprinosi da se optužnica mora vratiti na doradu i ovi dokazi ne ukazuju i ne potvrđuju činjenično stanje. Meni je lično čudno kako su ti previdi urađeni od tako vrsnih veštaka, ali evidentno je da ima dosta nepodudarnosti - rekao je Šipka.

#Advokat

#Sud

#Zoran Marjanović

#optužnica

'