AKTUELNO

Kako su temperature počele da idu ispod 10 stepeni, vreme je da zaštitite biljke i unesete ih u vaš dom.

Prilagođavanje rutine je suština da održite vaše biljke zdravim od sezone do sezone. Čak i ako nemate dobru prošlost sa biljkama, to ne znači da treba da odustajete od kupovine i sadnje novih, ali i učenja koje će vam pomoći da vam svaka vrsta preživi. Uz to, možete pročitati i nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da održite biljke zdravim tokom čitave zimske sezone.

- Unošenje biljaka unutra tokom jeseni je proces koji se mora raditi korak-po-korak -  kaže Lisa Eldred Stejnkof, autorka knjige o čuvanju biljaka u stanovima i kućama.

- Mnogi ljudi greškom ostavljaju njihove bijke previše dugo napolju, što negativno utiče na biljke kojima ne prija hladnoća - navela je Lisa.

Foto: Pixabay.com

Pre nego što unesete biljke, obavezno ih pregledajte

Neželjeni insekti poput, mušica ili crvenih paukova se mogu razmnožiti unutra i preći na druge biljke, a da biste to sprečili potrebno je da operete biljke i isprskate ih za svaki slučaj nekim prirodnim insekticidom ili uljem od nima.

Stavite ih što bliže prozorima

Pre nego što ih stavite kod prozora, uverite se da nema promaje, kao i da stoje na makar par centimetara od njega kako ne bi bile preblizu hladnog vazduha. Takođe izbegavajte da ih stavaljte preblizu izvora toplote jer listovi mogu dobiti braon boju i otpasti.

Pazite na vlagu

Vazduh unutar doma se isušuje kada počne grejanje, ili kada pojačate peć. Zato mnogim biljkama fali vlažnost koje će sprečiti isušivanje listova i menjanje njihove boje.

Proveravajte ih redovno

Ostalo je samo da ih proveravate i brinete o njihovim potrebama ako želite da na proleće ponovo izgledaju lepo i bujno. Vodite računa o redovnom zalivanju, čišćenju i količini svetlosti.

#Biljke

#Kuća

'