separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

DEJAN NESTOROVIĆ: Srbija je pijedestal u poštovanju ljudskih prava na Balkanu


Nestorović kaže da je ogroman napredak ostvaren u poštovanju prava pacijenata, i tu naravno značajnu ulogu ima ministar zdravlja dr.Zlatibor Lončar.


Borac za ljudska prva i direktor novosadske NVO,,Sigurna pozicija’’ Dejan Nestorović povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, za Pink.rs ocenio je da Srbija, ostvarila ogromne pomake u poštovanju i promociji ljudskih prava od svih zemalja u regionu, a posebno ističe humani i pravedni odnos Srbije prema migrantima sa Bliskog istoka.

Autor: Privatna arhiva/Pink.rs

- Srbija danas, i Srbija pre deset godina nije ista. Imamo značajan iskorak napred, kada su u pitanju ljudska prava, pre svega njihova promocija, ali i poštovanje.U praksi, uvek bi trebalo pogledati manjinu, u odnosu na većinu i zaključiti da pre svega nacionalne manjine uživaju najviši stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Srbiji. Počev od vrtića, škole, do univerziteta, elektronskih medija, štampanih novina, na maternjem jeziku, manjine imaju sve - rekao je Nestorović za naš portal.

Kako kaže, sociološka liberalizacija društva prema LGBT populaciji, doživela je značajan iskorak kada je pitanju promocija prava pripadnika ove grupe, ali, kako Nestorović dodaje, što se prakse tiče, potrebno je poboljšati mogućnost zapošljavanja i integraciju ove manjine u društveni sistem Srbije.

Autor: Privatna arhiva/Pink.rs

- Zakon o legalizaciji prostitucije ili dekriminalizacija iste, su takođe vrlo značajani i bitani društveni segmenti,upravo da bi se suzbila trgovina ljudima,i uredila ova oblast, prema EU standardima. Ovo su sve izazovi koji čekaju naše društvo u budućnosti, kao i snažniji pravni sistem na pragu pristupanja u EU - objašnjava Nestorović.

Nestorović dodaje da je ogroman napredak  ostvaren u poštovanju prava pacijenata, i tu naravno značajnu ulogu ima ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koji je, prema rečima Nestorovića, znatno uticao svojim autoritetom da se u zdravstvenim ustanovama unapredi položaj i poštovanje prava pacijenta. - Njegova ogromna zasluga leži u kupovini najsavremenije opreme za kliničke centre u Srbiji. Gotovo svakog meseca, klinički centri Srbije su bogatiji za po jedan najsavremeniji aparat, kakav je recimo Gama nož i to nije sve.Do sada, nikada na spisku RFZ-oa, nisu se nalazili najsavremeniji i skupi lekovi,za lečenje, pogotovu onoloških pacijenta.Ulazimo u narednu godinu sa znatno unapredjenim Zdravstvenim sistemom, i poštovanjem prva nacije i naroda na kvalitetetniji i dostojanstveni život - završava on.


Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti