AKTUELNO

Zbog puštanja vode sa akumulacije Vrutci u sistem vodosnabdevanja u Užicu, od danas se građani pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni, jer je potrebno uraditi završne analize, koje bi trebalo da budu okončane između 20. i 25. fabruara.

Prve analize vode sa akumulacije Vrutici, koja je pet godina bila van upotrebe zbog pojave algi, posle prerade u novoj Fabrici vode u Užicu pokazale su da je voda zadovoljavajućeg kvaliteta.

- Od danas u vodovodnoj mreži je voda za sanitarno-higijenske potrebe, a posle tri uzastopne analize, koje će izvršiti Zavod za javno zdravlje, republicki sanitarni inspektor će moci da proglasi vodu sa akumulacije Vrutci pijaćom vodom koja odgovara Pravilniku o higijenskih ispravnosti vode za piće - izjavio je direktor užičkog Vodovoda Duško Ljujić.

Na snabdevanju građana pijaćom vodom angažovano je 50 cisterni užičkog Vodovoda, vojske, Crvenog krsta i javnih preduzeća sa teritorije Zlatiborskog okruga.

Jezero Vrutci je od decembra 2013.godine zagađeno algama, zbog čega se grad do danas snabdevao vodom sa Sušičkih vrela iz Ccajetine.

Završetkom rekonstrukcije, modernizacije i dogradnje Fabrike vode u koju je Vlada Srbije uložila 650 miliona, grad Užice 80 miliona i Vodovod 50 miliona dinara, stekli su se uslovi da se vrati na vodosnabdevanja sa akumulacije Vrutci.

Po rečima direktora užičkog Vodovoda konačan prelazak na kontinuirano snabdevanje pijacom vodom iz akumulacije Vrutci ocekuje se između 20. i 25.februara.

- Uveravamo građane da ce savremeno i moderno postrojenje biti sposobno da u svakom trenutku građanima Užice isporučuje zdravu pijacu vodu,koja u potpunosti odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće - porucio je Ljujić.

#Užice

'