AKTUELNO

Kako je rekao direktor policije, ovo je dokaz da su EU i Misija OEBS prepoznali snažnu borbu Srbije u obračunu sa svim vidovima korupcije, kao i posvećenost i odlučnost MUP u toj borbi.

Direktor policije Vladimir Rebić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio potpisali su na današnjoj svečanosti, povodom godišnjice osnivanja Odeljenja za borbu protiv korupcije, Sporazum o donaciji kojim je ovom Odelenju donirano 45 kompjutera sa pratećom opremom, kao i finansiranje obuka.

Rebić je rekao da je to dokaz da su EU i Misija OEBS prepoznali snažnu borbu Srbije u obračunu sa svim vidovima korupcije, kao i posvećenost i odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova u toj borbi.

Foto: MUP Srbije

Rebić se zahvalio Misiji OEBS-a na podršci koju pruža MUP-u u reformi i unapređenju rada policije, Vladi Republike Italije na donaciji od 60.000 evra i Ambasadi Kraljevine Norveške na finansiranju obuka.

On je podsetio da su MUP i OEBS krajem 2017. godine započeli implementaciju zajedničkog projekta "Jačanje kapaciteta srpske policije u borbi protiv korupcije-faza 2" čiji je cilj edukacija policijskih službenika u Odeljenju za borbu protiv korupcije i naglasio da će 14 policijskih službenika dobiti sertifikate za istražitelje pranja novca i finansijskih prevara.

Foto: MUP Srbije

Rebić se osvrnuo i na rezulte koje je ostvarilo Odeljenja za borbu protiv korupcije u prethodnoj godini, navodeći da je u saradnji s nadležnim tužilaštvima uhapšeno 365 osoba, među kojima je bilo visokopozicioniranih pripadnika raznih državnih organa, lokalnih samouprava, kao i predstavnika pojedinih preduzeća.

- Ne postoje zaštićena lica, bez obzira na svoju funkciju, položaj ili pripadnost - poručio je Rebić.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio pohvalio je rad Odeljenja za borbu protiv korupcije i ukazao na neophodnost njegove tehničke opremljenosti.

Foto: MUP Srbije

- Ministarstvo može biti veoma ponosno na nivo stručnosti i kompetentnosti pripadnika Odeljenja za borbu protiv korupcije. Računarska oprema koju smo danas predali obezbediće da ovo relativno novo Odeljenje bude i tehnički opremljeno kako bi ispunilo važne zadatke koje obavlja širom Srbije - kazao je Oricio.

Današnjem događaju prisustvovali su i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji Jan Knutrud, načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević i načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije Darko Luković.

#OEBS

#Vladimir Rebić

'