AKTUELNO

Imali smo drugog čoveka koji je vodio Jugoslaviju. Dugo sam se bavio pojavom i radom Josipa Broza Tita. Obišao sam sve važne svetske arhive, mesta kojima se kretao, počinje priču o doživotnom predsedniku SFRJ, Miroslav Todorović, advokat i autor knjige "Hoštapler".

- Kao autor ove knjige bio sam pod sudskim postupkom. Tužio me je Titov unuk Joška Broz. Sudski proces je trajao 2 godine. Na kraju sam oslobođen - kaže Todorović.

Prema njegovim rečima francuski izvori kažu da je Titova majka Marija radila u Beču i Pešti.

- Njen muž je bio lenj čovek, alkoholičar... Nije mogao da izdržava porodicu. Ona je radila u Beču kod izvesnog Majera, on je Jevrejin koji je iz Poljske preko Ukrajine došao do Beča i tu razvio poslove. Našao sam dokumenta koja govore da je Marija rodila muško dete 7. maja 1892. godine kome je dala ime Josip.

Kada ga je majka rodila, nije ga vratila u Kumrovec, priča Todorović, nego ga je odnela kod svog oca Martina Javošeka.

- Jedan deo detinjstva je proveo pored svog dede. Kada je stasao majka ga odovodi kod njegovog oca Majera, koji je završio u Jasenovcu. Zbog toga Tito nikad nije hteo da ode u Jasenovac.

Todorović kaže kako se zamena pravog i lažnog Tita odigrala na ruskom frontu.

- Pravi Josip Broz je bio pripadnik Lander divizije koja se zvala Vražja divizija. On je ratovao na ovim prostorima i posle je prebačen na ruski front. Isto se dogodilo i sa Josipom Abrozom, tim budućim Titom. On je ovde ratovao. On je čovek Komiterne. Na ruskom frontu na Uskrs 1915. godine dolazi do okršaja Čerkeza i Lander divizije. U tom sukobu gine pravi Josip Broz, a ovaj drugi zauzima njegovo mesto.

#Josip Broz Tito

'