AKTUELNO

Iako su gužve u saobraćaju počele još juče, poslednjeg radnog dana pred praznike, danas su u punom jeku.

Velika gužva je na Ibarskoj magistrali, gde su dugačke kolone vozila, a mediji prenose da se od Meljaka do Stepojevca, koji su udaljeni jedan do drugog oko 16 kilometar, trenutno putuje sat i po.

Gužve su i na graničnim prelazima na izlazu iz Srbije, na izlazu iz Beograda, a počela su zadržavanja i na naplatnim stanicama. Velika gužva je i na beogradski ulicama koje vode ka ukljucenju na samu Ibarsku magistralu, pa je saobraćaj potpuno zagušen od Vidikovca do skretanja za Barajevo.

Foto: Tanjug

U Auto-moto savezu Srbije (AMSS) kažu da su najveće kolone na tri tačke Ibarske magistrale, i to na izlazu iz Beograda kod Orlovače, kod Ljiga i kod Stepojevca, gde vozila bukvalno mile.

Kako pokazuje mapa gustine saobraćaja, gužve se stvaraju i u okolini Čačka, a imajući u vidu da se na potezu između Čačka i Požege, kod Ovčar Banje, izvode radovi na putu.

Foto: Tanjug

Dodaju da zadržavanja na naplatnim stanicama traju između pet i deset minuta. Na graničnim prelazima najveće gužve se stvaraju na izlazu iz Srbije, ka Hrvatskoj i Mađarskoj i putnička vozila čekaju oko sat vremena, kažu u AMSS-u.

Pojačan intenzitet saobraćaja obeležava ovo praznično popodne, pa vozače očekuju gužve i na najopterećenijim graničnim prelazima ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na kojima su čekanja od 30 minuta do sat vremena, saopštio je Auto-moto savez Srbije. To se odnosi na granične prelaze Horgoš s Mađarskom, Batrovce s Hrvatskom i Sremsku Raču s BiH.

Na ostalim graničnim prelazima zadržanja su oko 30 minuta, a u AMSS savetuju vozače da koriste alternativne i manje opterećene granične prelaze.

Teretna vozila na Horgošu čekaju na izlaz 360 minuta, na Kelebiji 120 minuta, koliko i na Batrovcima. Na najfrekventnijim graničnim prelazima s Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Severnom Makedonijom postavljene su kamere u zajedničkoj akciji MUP-a i AMSS-a, pa tako vozači u svakom trenutku mogu na internet platformi AMSS-a da vide stanje na tim prelazima.

Kamere prenose potpunu informaciju s trenutnom slikom o intenzitetu saobraćaja i potrebnim vremenom za prelaz graničnog prelaza. Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo, navode u AMS S-u i dodaju da će kamere doprineti bržem prolasku putnika, ali i rasterećenju najopterećenih graničnih prelaza.

Foto: Tanjug

Intenzitet saobraćaja u Srbiji je pojačan, a posebno su opterećeni auto-putevi, Ibarska magistrala, kao i ostali putevi koji vode ka vikend naseljima i izletištima.

AMSS savetuje vozače da imaju više opreza za volanom, jer se u satima pojačanog saobraćaja povećava i broj saobraćajnih nezgoda.

Pročitajte još: DETALJAN SPISAK! Evo kako za predstojeće praznike rade PIJACE, PRODAVNICE, APOTEKE I POŠTE!

#Saobraćaj

#Stanje na putevima

#Vaskrs

'