AKTUELNO

Srbi su patrijarha Pavla još za života smatrali za sveca, a u prilog zahtevima da za sveca bude i zvanično proglašen idu i svedočenja vernika o čudima koja se dešavaju na njegovom grobu.

Ljudi se na grobu patrijarha kunu da im je molitva nad njegovim moštima pomogla pri ozdravljenju. Među njima je i bračni par iz Kosjerića, čijem je sinu sa 12 godina otkriven najprogresivniji karcinom osteosarkom u potkolenici, a upravo mu je, kako tvrde, molitva nad grobom patrijarha Pavla pomogla u ozdravljenju.

- Nakon urađene biopsije, dijagnostikovali su da je PH nalaz visokog radijusa osteosarkom, koji je inače vrlo nezgodan za lečenje. Sin je počeo da prima hemioterapiju. U toj pometnji nismo znali više ni kud ni gde, a ja sam se na neki način okrenuo veri. Otišao sam u manastir Rakovica i tamo našao neki mir - svedoči G. M., otac dečaka M. M.

Prema njegovim rečima, sin je primio samo dve hemioterapije, nakon čega je prekinuo jer ih je veoma teško podnosio. Otac kaže da se svakodnevno molio za ozdravljenje sina na grobu patrijarha Pavla i nad moštima Svetog Nektarija.

Foto: Beta/Milan Obradović

- Donosio sam sinovljevo odelo i stavljao na mošti dok je sveštenik čitao molitvu. Posle sam sinu oblačio to odelo, a dobio sam i ulje Svetog Nektarija da pomazuje bolno mesto - priseća se sagovornik. Nakon toga, porodica je posetila Ostrog i manastir Ćirilovac. Kako kažu, išli su duhovnim putem.

- Nakon nekog vremena otišli smo u Bolonju, u Italiju, gde nam je doktor nakon pregleda rekao: „Vaše dete više nema karcinom.“ Niko nije mogao da veruje. Što je čoveku nemoguće, bogu je svemoguće! Svima bih posavetovao, ko se iskreno obrati svetiteljima i bogu, svima će pomoći - priča G. M.

Ovu priču potvrdio je i protojerej-stavrofor Ignjat Tovarović, duhovnik manastira Rakovica.

- Ta porodica je dolazila ovde da zahvaljuje. Lekari su im rekli da je dete beznadežan slučaj, a on je dolazio ovde i molio se. Kada su lekari videli da je isceljen, bili su zapanjeni - priča on i dodaje:

- Juče smo posle liturgije održali i pomen u čast našeg patrijarha Pavla. Ovde svakodnevno dolazi veliki broj njegovih poštovalaca. Dolaze vernici iz Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije i regiona. Poklanjaju se njegovim moštima, pojedinci nose i deo zemlje, on je mnogo poštovan u celom pravoslavnom svetu!

NEPOKRETAN PROHODAO

Učenik bogoslovije Nikola Jeremić ispričao je ranije da jednom mesečno dolazi u Rakovicu da se pokloni moštima patrijarha Pavla:

- On je taj koji ovaj narod okuplja i koji čuva čast Crkve. Uveren sam da je svetac, kad god dođem, osetim neku blagodet. Čuo sam da se ovde desilo veliko čudo. Prema svedočenju igumanija i nekih vernika, jedan čovek koji je bio invalid ustao je pred grobom patrijarha Pavla i prohodao!

MOJ SIN JE OVDE SREĆAN

Biljana S. iz Beograda u manastir Rakovica dovela je sina sa smetnjama u razvoju:- Osećam se lepo i smireno kada dođem na grob patrijarha Pavla. Moj sin, koji je blago ometen, posle odlaska sa ovog mesta bude mirniji, drugačiji, srećniji... Trudim se da ga što češće dovodim ovde, ovde je srećan. Pavle je apsolutno zaslužio da ga proglase za sveca.

#Patrijarh Pavle

#čudo

'