AKTUELNO

Godišnji odmori su počeli, a sa njima i gužve na putevima i graničnim prelazima.

Sezona letnjih odmora je počela. Prvi talas gužvi je bio protekle sedmice, na ulazu u Grčku na prelazu Evzoni čekalo se i po šest sati, a nervozni vozači su se čak i potukli. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete neprijatne situacije i duga čekanja na graničnim prelazima.

Danas se očekuje velike gužve na graničnim prelazima ali u smeru iz Grčke, jer se završava produženi vikend u Makedoniji i očekuje se da će u kasnim popodnevnim i večernjim satima biti veći intenzitet vozila na Evzoniju.

Foto: Pink.rs

Za sve koji planiraju narednih dana da putuju za Grčku, velika gužva na graničnim prelazima očekuju se za vikend petak na subotu 1. jula. Najveće gužve očekuju se u jutarnjim satima, jer, osim što je početak vikenda poklapa se i sa prvim danom u mesecu.

Važno je znati da kada u kratmo vremenskom intervalu pristigne više stotina vozila na prelaz, ne mogu se stvarati i otvarati nepostojeći punktovi već samo oni koji već postoje i predviđeni su za propuštanje vozila.

Grčki pogranični službenici imaju proceduru koja se mora ispoštovati. Zato nije loše da se umesto prelaza Evzoni koriste i drugi alternativni prelazi izmešu Makedonije i Grčke. Granični prelazi Dojran, ili Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske rade od 0 do 24, tako da je možda bolje ići na neki od tih prelaza.

Foto: Pink.rs

Ako neko želi da izbegne gužve na Preševu mže ići na prelaz Prohor Pčinjski, objavljeno je na društevnoj mreži fejsbuk Grckainfo.

PROČITAJTE JOŠ: KREĆETE U GRČKU NA MORE? Spremite se, niste ni svesni ŠTA VAS OČEKUJE NA GRANICI!

S obzirom da se ove subote i na Dojranu čekalo oko 4 sata, jer je u pitanju prelaz mnogo manji od Evzonija, možda je bolja alternativa da se vikendom koristi put preko Bugarske, ali treba imati u vidu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske pa je i tamo moguć veći intenzitet saobraćaja na putevima i na prelazu.

Za sve koji pak ne mogu da izbegnu polazak za vikend, najbolje je da pokušaju da na ulaz u Grčku stignu noću, najkasnije do 4 sata, jer praksa kaže da su tada čekanja kraća.

Kad god da dođete na granicu, najvažnije je da se pored strpljenja naoružate dovoljnom količinom vode, hranom i voćem za decu, ali i da napunite rezervoar da se ne bi dogodilo da u gužvi ostanete bez benzina.

#Granični prelaz

#Grčka

#Gužve

'