AKTUELNO

Od decembra će roditeljima čija deca borave u privatnim vrtićima, a imaju pravo na subvenciju grada, postupak za povraćaj novca biti jednostavniji.

Njima će, naime, zahtevi koje za subvencije važiti dok traje rešenje o refundaciji, a gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak objašnjava da je tim vidom pomoći sada obuhvaćeno već 12.000 dece, zbog čega je i rešeno da se proceduda za dobijanje subvencija skrati i pojednostavi.

On će se, dodao je, u ponedeljak sastati sa predstavnicima svih privatnih vrtića koji su u sistemu subvencionisanja i predstaviće im novi obrazac koji će se popunjavati samo jednom, a ne svakog meseca kao do sada.

Kako je objasnio, to će biti prvi korak ka digitalizaciji sistema predškolskih ustanova i prelaska na onlajn sistem evidencije dolazaka dece i plaćanja što će ubrzati sve procedure.

Gak je apelovao na roditelje da pažljivo čitaju ugovore koje potpisuju sa privatnim vrtićima, s obzirom da su neki već usvojili preporuke da se cena vrtića u danima kada dete odsustvuje umanji za 50 odsto, kao što je to u državnim.

- Verujem da će to do kraja tržište samo urediti ali je važno da roditelji obrate na to pažnju kada čitaju ugovor - rekao je Gak.

Paralelno sa projektom saradnje sa privatnim vrtićima, realizuje se i projektar "Mreža škola" od kog se očekuje oko 1.200 dodatnih mesta u beogradskim vrtićima a, prema rečima Gaka, sledeće nedelje vrata za predškolce otvoriće i Osnovna škola "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu, koja će, posle škole "1.300 kaplara" na Zvezdari, primati predškolce.

Gak je pomenuo i da su reakcije roditelja čija su deca krenula u renovinari deo škole "1300 kaplara" veoam dobre, uprkos početnim osporavanjima, dodajući da će to ubuduće biti standard koji će grad primenjivati i u ostalim školama.

U tom je smislu naveo da radovima na palilulskoj školi "Jovan Cvijić" nije zadovoljan, te da su naložene popravke.

Pohvalio je brzu reakciju institucija nakon nedavnog slučaja trovanja dece u beogradskim školama i dodao da očekuje da radna grupa Ministarstva prosvete ubrzo uredi oblast ishrane dece u školama.

#Beograd

#Novac

#Vrtić

'