AKTUELNO

Svečanom akademijom u novosadskom Master centru obeležena je 231. godišnjica postojanja najstarije aktivne bolnice u Evropi, Vojnomedicinskog centra "Novi Sad" (VMC), a ministar odbrane Aleksandar Vulin je tom prilikom poručio da će sistem vojnog zdravstva biti unapređen.

On je čestitao svim zaposlenima u Vojnoj bolnici taj jubilej. Vulin je kazao da će Ministarstvo odbrane nabaviti svu potrebnu opremu za razvoj te ustanove, istakavši da neće biti nestašice lekova i da će svi vojni osiguranici biti zbrinuti ukoliko za to bude potrebe.

Rad VMC-a u Novom Sadu, Vulin je ocenio kao odličan, rekavši da će resorno ministarstvo unaprediti i osnažiti vojnomedicinske centre u Srbiji kako bi svi zdravstveni osiguranici imali najbolju moguću zaštitu, a borbu za sve zaposlene u sistemu vojnog zdravstva najavio je kroz naredna zakonska rešenja, pre svega kroz Zakon o Vojsci Srbije, po kome će se, kako tvrdi ministar odbrane, poboljšati položaj tih ljudi.

- U sistemu vojnog zdravstva 3 800 zdravstvenih uposlenika u toku jedne godine zbrine više od 115 hiljada vojnih osiguranika i preko 300 hiljada civilnih osiguranika. U ovom trenutku, 60 naših lekara se nalazi u mirovnim misijama u čitavom svetu, vode računa i brinu o zdravlju mnogih ljudi. Vojno zdravstvo je jedan od najbitnijih delova sistema Vojske Srbije i naš sistem odbrane ne bi mogao da se zamisli bez ovih ljudi koji su dobri i veoma vredni - kazao je Vulin istakavši da svi zaposleni u VMC-u samopožrtvovano daju svoje vreme da bi svakome, bez obzira da li je vojnik ili civil, bilo bolje.

Upravnik Vojnomedicinskog centra "Novi Sad" Bratoljub Brkljača napomenuo je da je novosadska Vojna bolnica od 1786. godine do danas bila vojna, te da je značajna po tome što je jedina stacionarna vojna ustanova u Vojvodini, što nikada nije prekidala rad, te da je uvek bila u prvim odbrambenim linijama.

Prvi smo zbrinjavali ranjenike, pođednako se brinuli o zarobljenicima, kao i o svojim ratnicima, prvi smo organizovali izolator za obolele od Ptičijeg gripa za vreme održavanja festivala "Exit".

Za nepun sat smo prihvatili hirurške pacijenta iz Srema za vreme poplava i uvek smo spsobni da budemo tamo gde treba, kazao je Brkljača dodavši da VMC u Novom Sadu sada radi i za civilne osiguranike.

On je podsetio da je VMC već šestu godinu u mreži zdravstvenih ustanova AP Vojvodine, te da će od 1. januara i zvanično promeniti naziv u Vojna bolnica Novi Sad, kao i da će biti nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

On je podsetio da je VMC već šestu godinu u mreži zdravstvenih ustanova AP Vojvodine, te da će od 1. januara i zvanično promeniti naziv u Vojna bolnica Novi Sad, kao i da će biti nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Napomenuo je da je saradnja VMC-a sa Gradom Novim Sadom na visokom nivou, kao i sa institutima u Sremskoj Kamenici, Domom zdravlja "Novi Sad" i Kliničkim centrom Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je značaj VMC-a za Grad Novi Sad veoma velik pošto Novi Sad nema Gradsku bolnicu i VMC nadoknađuje nedostatak ustanove koja pokriva sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Ona praktično u velikoj meri rasterećuje Klinički centar Vojvodine i institute u Sremskoj Kamenici i od velikog je značaja za zdravstvenu zaštitu, ne samo Grada Novog Sada, nego šireg regiona bačkog upravnog okruga, ali i čitave Vojvodine.

Kada na to dodate činjenicu da VMC proslavlja 231. rođendan, onda morate da zastanete i u najmanju ruku se zahvalite za sve ono što su radili u više od dva veka, kazao je Vučević.

On je dodao da Grad Novi Sad pruža veliku podršku Vojnoj bolnici koja je se oslikava kroz opremanje potrebnom aparaturom, te da se nada da će zdravstvena zaštita građana Novog Sada postati još dostupnija i kvalitetnija.

Činjenica da iza zidina simbola Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave, funkcioniše i radi jedna od najboljih naših bolnica, sa sjajnim osobljem, pokazuje i da su naši preci bili dalekovidi kada su na tom prostoru osnovali Vojnu bolnicu i posebnu čast predstavlja činjenica da je VMC najstarija aktivna bolnica u Evropi, to je velika tradicija i nešto na šta ne možete ostati ravnodušni, istakao je prvi čovek Novog Sada.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju doc. dr Zoran Gojković kazao je da se 1200 civilnih osiguranika hirurški lečilo u Vojnomedicinkom centru u Petrovaradinu, kao i da sada svi vojni osigranici bez ikakvih problema mogu da se leče u zdravstvenim ustanovama gde se leče civili.

To sve govori u prilog tome da želimo jedan sveobuhvatni sistem u kome će svi građani imati jednaku mogućnost za zdravstvenu zaštitu, kazao je Gojković ističući da civilni i vojni zdravstveni sektor zajednički crpe energiju i pokušavaju da unaprede celokupan zdravstveni sistem u Srbiji.

U VMC "Novi Sad" najviše dolaze pacijenti zbog operacija žuči i kile. U toj ustanovi obavljaju se laparaskopske operacije, na hirurgiji postoje i otorinolaringolog, ginekolog, oftalmolog, ortoped i urolog.

Bolnica ima i kardiologiju, gastroenterologiju, pulmologiju, nefrologiju, dermatologiju, neurologiju i psihijatriju, a tu se rade i laboratorijske analize, kao i dijagnostika uz primenu rendgena, ultrazvuka i mamografa.

#Novi Sad

#VMA

'