AKTUELNO

Ambasada SAD u Srbiji saopštila je danas da je prva žena oficir Vojske Srbije diplomirala na osnovnoj američkoj pešadijskoj obuci za mlade lidere u Fort Beningu.

Na ovom kursu obučavaju se mladi lideri pešadinci koji su posvećeni vojničkom pozivu i spremni da budu komandanti voda u borbenim uslovima i da se suoče sa novim bezbednosnim izazovima.

Time što je prva evropska zemlja sa ženom diplomcem ove prestižne obuke, Srbija pokazuje da je posvećena promociji žena u okviru profesionalnih oružanih snaga i jačanju bilateralne vojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, potporučnik Mirjana Novaković je Vojnu akademiju u Beogradu završila u roku sa prosečnom ocenom 9.29. Još kao student, Mirjana se kvalifikovala kao instruktor za malokalibarsko oružje.

Njena prva dužnost je komandant voda i uključuje izvođenje obuke voda u vezi sa raznim ofanzivnim i defanzivnim operacijama. Tokom 2016. Mirjana je sarađivala sa KFOR-om na čuvanju administrativne linije sa Kosovom. Njen vod je učestvovao na međunarodnoj vežbi Platinasti Orao 17.1 koja se 2017.godine održala u Rumuniji.

#Ambasada

#SAD

#Vojska

'