separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vulin: Imamo najsnažnije vazduhoplovstvo u regionu


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, izjavio je da će Vojska Srbije nastaviti da se oprema, posebno tamo gde je najviše pretrpela tokom NATO agresije, a zbog šest Migova 29 naše vazduhoplovstvo je sada, ne samo moćno, nego se može reći i da je verovatno najsnažnije u region.


- Kao i svaka ozbiljna vojska, nećemo puno o tome pričati u medijima, ali spremni smo da odgovorimo na svaki zadatak, a shodno tome, ide i nabavka protivvazduhoplovne odbrane. Kakva će ona biti, do kog nivoa, da li su dalekometni sistemi, sistemi srednjeg ili kratkog dometa, o tome će se svakako doneti odgovarajuće odluke - rekao je Vulin.

Podvlači da to nisu odluke koje se donose samo na političkom nivou, već, na prvom mestu na stručnom nivou, na nivou vojske i, kako kaže, nadležne službe Generalštaba reći će šta je našoj armiji potrebno, a na političarima je da to obezbede i tu bezbednosnu potrebu na svaki način zadovolje.

- Ali hoću da vam kažem da ćemo nastaviti da se opremamo, posebno tamo gde smo bili najviše uništeni tokom NATO agresije. Naše vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana zaslužuju da budu obnovljeni - rekao je Vulin.

Donacija od šest Migova 29, naglašava ministar, "spasila je naše vazduhoplovstvo", koje je sada, prema njegovim rečima, ne samo moćno, nego se može reći i da je u regionu verovatno najsnažnije.

Naravno, podvlači Vulin, neće se raditi samo na jačanju vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, već i na jačanju kopnene vojske, nabavci novih sistema, remontovanju postojećih, svega čime vojska raaspolaže i što joj je potrebno.

- Vojska je jaka, kada su razvijeni svi njeni vidovi", kaže ministar i osvrćući se na prethodnu godinu, ističe da je 2017. "konačno počelo" da se obnavlja naše vazduhoplovstvo, da su postavljeni čvrsti temelji vojske, "koji se više neće moći menjati", kao i da se počelo sa materijalnim oporavkom pripadnika, kojima je obezbeđeno povećanje plata od 10 odsto - najviše u državi, ističe ministar.

Takođe, prema njegovim rečima, obezbeđeno je povećanje dnevnica, uvedena solidarna pomoć, a od ove godine, podvlači, kreće se sa projektima masovne stambene izgradnje.

- Država je ponovo počela da brine o svojoj vojsci i trudi se da vrati i ugled, ne ugled same profesije, koji nikada i nije bio izgubljen, već ugled načina života pripadnika Vojske Srbije. Ovo je srpska vojska, ovo je Vojska Srbije, ne vojska bilo kog saveza, niti vojska kojoj će komandovati neko van granica ove zemlje - rekao je ministar odbrane.

Svaki od pripadnika VS, naglašava Vulin, imaće bar po dve nove uniforme, nove čizme, jer, kao što seobezbeđuje novo oružje i nove uniforme, tako se, tvrdi ministar, obezbeđuje i odnos, osećaj nacije, da ima vojsku na koju se ponosi.

Radi se i na postupcima prenamene starih vojnih objekata za stanove pripadnicima VS i MO, a nastaviće se i sa transformacijom vojne imovine, koja vojsci jednostavno nije potrebna.

- Na prvom mestu, mi novac od prodaje takve imovine, koristimo za nabavku naoružanja i vojne opreme. Sada će nam biti mnogo lakše, jer, kada država krene u masovnu stambenu izgradnju, neće biti potrebe da mi angažujemo ova sredstva, koja ćemo u potpunosti moći da angažujemo za nabavku opreme, oružja i svega onoga što je vojsci svakako potrebno - rekao je Vulin.

Takođe, naglašava da će se nastaviti i praksa nagrađivanja najistaknutijih pripadnika VS i ukazuje da to nije nagrada, već zahvalnost za ono što su već uradili i kako kaže, među nagrađenima su i najbolji u svojim jedinicama, oni koji su dobro vežbali, učili, ili obučili puno ljudi, kao i oni koji su rizikovali sopstvene i spasavali tuđe živote.

- Sve su to ljudi koji su se izuzetno pokazali u realnim, životnim situacijama i to je naša prilika da im se na taj način zahvalimo. Eto, provešće sedam dana sa svojim porodicama u nekom lepom okruženju, ali važnije od svega, jeste da ih društvo ceni, da ih iskreno poštuje i da na taj način hoće da pokaže koliko - smatra Vulin.

Sve što uložite u vojsku, u snage bezbednosti, kaže ministar - uložili ste u svakodnevni život naših građana.

- Kada vam dođu i pričaju da su važne investicije, naravno da jesu, ali treba napraviti i korak u stranu. Zamislite zemlju u koju neko investira, a koja je nebezbedna. Zamislite zemlju čije granice nisu sigurne, zamislite zemlju u kojoj ne znate kako funkcioniše vlast i u kojoj nemate kome da se obratite kada je bilo koje vaše pravo, bezbednost, život, na bilo koji način ugroženo. U toj zemlji nema ekonomije, nema investicije - ističe Vulin.

Tako, ako želimo zemlju u koju se ulaže, mora se uložiti u bezbednost, u službe bezbednosti i eto, to je način, kaže ministar i dodaje da vojska nije sistem koji postoji od juče, već sistem koji se u ovoj zemlji gradi dugo i koji će biti nadograđivan, bez obzira ko tu bio.

- Ono što je važno, to je da je 2012. godine prestao proces uništenja i namernog urušavanja Vojske Srbije i onog trenutka kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, vi ste dobili srpsku vojsku i proces nadograđivanja srpske vojske se nastavio, baš kao što se nastavio 2017. godine - rekao je Vulin.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti