AKTUELNO

- Beograd je grad sporta, Srbija je zemlja sporta, ali naša deca moraju da krenu da se bave sportim već u školi, da im obezbedimo adekvatne uslove i zato je grad pokrenuo ovaj projekat - rekao je gradonačelnik prestonice.

Grad Beograd za školski sport izdvaja 36 miliona dinara godišnje, a više od 36.000 dece godišnje prođe kroz različita sportska školska, opštinska i gradska takmičenja, izjavio je danas gradonačelnik Siniša Mali.

U želji da promoviše školski sport, Mali je danas igrao rukomet sa mladim rukometašima Partizana i Crvene zvezde u egzibicionom meču u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović", a utakmici je prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mali je poručio da što više dece u osnovnim i srednjim školama treba da se bavi sportom, jer ih sport uči fer pleju, uči ih da gube i dobijaju i sprema ih za izazove koji ih očekuju u životu.

Kako je rekao, projekat školskog sporta ponovo je pokrenut 2015. godine, tada je u budžetu šest miliona dinara bilo opredeljeno za tu namenu, a danas 36 miliona.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da sada više od 36.000 dece godišnje prođe kroz razna školska, opštinska ili gradska takmičenja, a da će uz devet sportova u koliko se sada takmiče, biti dodato još dva od ove godine - džudo i vaterpolo.

- Beograd je grad sporta, Srbija je zemlja sporta, ali naša deca moraju da krenu da se bave sportim već u školi, da im obezbedimo adekvatne uslove i zato je grad pokrenuo ovaj projekat - rekao je Mali.

Podsetio je da grad podržava školu košarke Marine Maljković, u koju besplatno ide više od 1.000 devojčica, kao i različite besplatne programe tokom raspusta.

- Zajedno sa ministarstvom ulažemo u obnovu infrastrukture, nove sale, sve što treba da deca imaju priliku da se bave sportom - rekao je Mali koji se danas pridružio ekipi Crvene zvezde i to kao golman, jer je, kaže, i sam u Petoj gimnaziji bio školski golman.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, istakao je da je važno da se deca bave sportom, te da je obezbeđeno da pojedini termini u školskim salama budu besplatni za decu, uz program svakodnevni sport.

Foto: Beograd.rs

Cilj je, kaže, da bude što više turnira i da takmičarski duh vlada među decom.

Ministar je dodao da nadležni rade na tome da se obnove i grade novi sportski objekti u školama širom Srbije, a da prioritet budu mesta gde je malo športskih objekata, "gde možda ima pet škola, a jedna sala".

Dodao je da je juče posetio Sevojno, gde se gradi sala rukometnih dimenzija, što je slučaj i u Kraljevu.

- Vlade Aleksandra Vučića i Ane Brnabić vode politiku da se projektuje što više sportskih objekata, koji se trenutno grade i koji će se graditi. Tu su značajna budžetska sredstva, ali ne može se za kratko vreme to postiće - rekao je Šarčević.

Dodao je da su pojedini sportski savezi, poput košarkaškog i odbojkaškog napravili ugovore sa Ministarstvom, da će se priključiti dužo, atletski, veslački savez...

#Mladen Šarčević

#Rukomet

#Siniša Mali

#Sport

#škola

'