AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova razgovarali su danas u Sofiji o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o iskustvima Bugarske u vezi sa metroom.

Gradonačelnik Mali je pozvao Fandakovu na Samit gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji će u septembru biti održan u Beogradu.

- Imali smo veoma konstruktivan sastanak, na kojem smo razgovarali o strateški važnim projektima za razvoj Beograda i Sofije. Razgovarali smo o izgradnji beogradskog metroa, a gradonačelnica Fandakova mi je prenela iskustva bugarske prestonice u vezi sa metroom. Metro u Sofiji povezuje i aerodrom i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, i to je ono što utiče na razvoj grada. Mi ćemo prvu liniju metroa završiti 2022. godine. Ona će ići od Makiškog polja do Mirijeva. Na taj način ćemo smanjiti najveće gužve kod Sajma, Beograda na vodi i Ekonomskog fakulteta - rekao je Siniša Mali.

On je istakao da je na sastanku bilo reči i o iskustvima Beograda sa elektrobusima, i najavio da će delegacija Grada Sofije posetiti Beograd i JKP GSP „Beograd” kako bi se na licu mesta upoznali sa načinom rada autobusa na električni pogon.

Foto: Tanjug

- Razgovarali smo o načinu funkcionisanja gradskog saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Sofiji. Mi ove godine planiramo da nabavimo 100 solo autobusa, 80 električnih autobusa, 20 minibusa za prigradska naselja, kao i 20 tramvaja - naveo je Siniša Mali.

On je dodao i da odnosi Srbije i Bugarske, kao i Beograda i Sofije nikada nisu bili bolji, te da je izuzetno važno da se dobra saradnje dva grada dodatno ojača.

Siniša Mali boravi danas u poseti Republici Bugarskoj, u zvaničnoj delegaciji koju predvodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Tokom boravka u Sofiji predviđen je obilazak i vožnja metro linijom u pratnji gradonačelnice Fandakove.

Pročitajte još: Upozorenje: Zabranjena poseta pacijentima bolnica u Užicu, Priboju i Prijepolju!

#Bugarska

#Metro

#Siniša Mali

#Sofija

'