AKTUELNO

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je kampanju "Budi drug, spreči nasilje", a ovo je samo jedan od načina na koji se ministarstvo bori sa vršnjačkim nasiljem.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da učenicima i mladima uzori i modeli treba da budu čuveni sportisti, glumci, voditelji i sve ličnosti u koje imaju poverenje i kojima se dive.

Kampanja je samo jedan vid prevencije i upućivanja poruke đacima i roditeljima. Imamo čitav niz mera koje se primenjuju, od onih koje se koriste kada je nasilje već učinjeno, kada se primenjuju rigorozne kazne, do sprečavanja nasilja. Prevencija podrazumeva veću budnost, više razgovora i bolji odnos prema školi i vremenu koje se u njoj provodi. U novoj strategiji se trudimo da deca mogu što više vremena provesti u školi na celodnevnoj nastavi, koja uključuje i bavljenje sportom, kulturom, glumom - kaže ministar za "011", dodajući da sa ovakvim odnosom prema školi agresija odlazi u drugi plan.

Foto: TV Pink

Govoreći o navodima pojedinih opozicionih lidera da ako bi se iz gradskog budžeta izdvajalo 1,5 odsto sredstava, svaka škola bi mogla da ima svog školskog policajca i zdravstvenog radnika, ministar kaže da je lako biti opozicija i samo govoriti u prazno, te da je ista ta opozicija imala priliku da uradi upravo to što predlaže, a da to nije učinila kada je bila na vlasti u prestonici.

- Intenzivno sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na podrućju edukacije dece. Veliki broj bivših policajaca sada drže serije predavanja u 4. i 6. razredu osnovnih škola. Ali se nećemo na tome zaustaviti, idemo i na druge forme. Radićemo na povećanju broja školskih policajaca i pedagoških asistenata. Imamo dosta lufta u obračunima plata i velike uštede, te ćemo sve to prebaciti na potrebe škole. Ovo su objektivne mere, za razliku od mera predizborne kampanje u kojima se obećava sve i svašta - kaže ministar.

Foto: TV Pink

U 2017. godini izdvojeno je gotovo četiri milijarde dinara za obnovu 396 škola u Srbiji, a kako ističe ministar, ambicije za ovu godinu su mu mnogo veće.

- Mnoge škole se od 70-ih godina nisu obnavljale, pa se za obnovu takvih škola mora izdvojiti od sto do 150 miliona dinara, što je gotovo jednak iznos ponovnoj izgradnji. Dakle, nije reč o šminkanju već o temeljnom radu - kaže minsitar.

#Emisija 011

#Mladen Šarčević

'