AKTUELNO

Kineska svemirska stanica "TIANGONG-1" teška 8,5 tona nekontrolisano pada prema Zemlji, a stučnjaci upozoravaju da bi mogla pasti na Srbiju - južno od Leskovca.

Jovan Aleksić, sekretar Društva astronoma Srbije tvrdi da nema mesta za strepnju, jer još nije poznato gde će svemirska stanica koja je pre dve godin izgubila kontrolu, odnosno vezu sa centralom ući u atmosferu.

Foto: Printscreen

- Svemirske stanice koje se nalaze u orbiti oko zemlje obavljaju različite misije, a kada ih završe vrate se na zemlju. Proces spuštanja se obavlja kontrolisano, odnosno svemiraska stanica se dovede do nekog mesta, recimo iznad okeana i potom se pusti padne u okean - objasnio je Aleksić.

Kako je dodao, problem je to što je kineska svemirska stanica "TIANGONG-1" 2016. godine ostala bez kontrolisanog navođenja i to znači da će pasti na mesto gde joj se svidi.

- Budući da u atmosferi postoje brojne nepredviđene situacije ne možemo predvitei tačno mesto gde će ona da uđe u atmosferu. Neće pasti, već će ući u atmosferu. Mesto gde će ući u atmosferu je nepoznato jer je taj trenutak još daleko. Ima jš manje od mesec dana - naveo je Aleksić.

Kako je dodao, dan pred ulazak u atmosferu će se moći da se odredi tačna lokacija.

- Od toga kako će ući u atmosferu zavisi šta će se desiti. Zbog trenja sa vazduhom dolazi do zagrevanja, a svemirska stanica nije pravljena od materijala koji podnosi visoke temperature. Taj materijal na 3.000 stepeni ne može da opstane, već će se potpuno raspasti i ne postoji bojazan da će nešto od 8,5 tona pasti na nas - dodao je Aleksić.

Stanko Stojiljković, glavni urednik naučnog magazina “Nova galaksija” ukazao je gostujući u emisiji Novo jutro da bi prema najavama jedan deo stanice od stotinka kilograma mogao da padne na zemlju.

Foto: Printscreen

- Američka kompanija “Er spejs” je odredila gde je najveća verovatnoća da će taj deo pasti. Pojas gde je najveća verovatnoća da padne obuhvata i jedan deo Srbije - južno od Leskovca - rekao je Stojiljković.

Verovatnoća je, ukazao je on, million puta manja nego da neko dobije na lutriji.

#Međunarodna svemirska stanica

#Srbija

'