AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je danas, na Međunarodni dan žena, Sigurnu kuću, gde je štićenice obradovao prigodnim poklonima, ističući važnost da se žene koje su pretrpele nasilje vrate u društvo i započnu nov život.

Vesić je konstatovao da je, kada su u pitanju prava žena u Srbiji i borba protiv nasilja nad ženama, situacija danas bolja nego prošle godine.

- Situacija nije idealna i daleko smo od toga da smo sve probleme rešili, ali smo kao društvo pokazali zrelost da se suočimo sa problemom koji je očigledno deo našeg mentaliteta - istakao je on i dodao da postoji jasna politička volja i volja državnih organa da se takva vrsta nasilja ne toleriše i da se sa nasilnicima obračunava onako kako je po zakonu.

Foto: Tanjug

Vesić je rekao da je 8. mart prilika da se podsetimo svega što je postignuto kako bi žene bile ravnopravne u društvu i šta još treba uraditi da bi se to u potpunosti ostvarilo jer, kako je dodao, u praksi još uvek ima problema.

Navodeći da u Sigurnoj kući trenutno boravi 30-ak žena, on je dodao da u Srbiji ima mnogo više žena koje trpe nasilje.

- Zato sam danas došao ovde, doneo im cveće i tortu, i pričao sa njima šta još možemo da uradimo kako bi žene bile ravnopravne i kako bi više zaštitili žene koje su žrtve nasilja -rekao je on.

Činjenica je da je država poslednjih nekoliko godina tu vrstu nasilja počela da tretira kao ozbiljan društveni problem, istakao je i podsetio da je donet pravni okvir kako bi nasilnici bili procesuirani.

- Ono što je najvažnije, radimo na tome kako da te žene uključimo u društvo. Danas sam imao priliku da razgovaram sa dve žene koje su na obuci u 'Dunav osiguranju', na osnovu sporazuma koji je Sigurna kuća potpisala sa tom kompanijom. To je ono na čemu treba da radimo, a to je da žene žrtve nasilja mogu da se obrazuju, dobiju posao i zajedno sa svojom decom počnu nov život koji zaslužuju i koji ovo društvo treba da im omogući -naglasio je Vesić.

Koordinatorka Sigurnih kuća u Beogradu Vesna Stanojević se zahvalila gradskom menadžeru na današnjoj poseti jer to, kako je dodala, ženama žrtvama nasilja koje tu borave puno znači.

Foto: Tanjug

- One to doživljavaju na poseban način jer do sada nisu imale pažnju koju su imale neke druge žene tako da im ovo puno znači jer vide da neko misli na njih, da ih posećuje, daje podršku, pomaže u zapošljavanju, pomaže da im boravak u Sigurnoj kući bude što bolji i kvalitetniji - rekla je Stanojević.

Kako je dodala, radi se na tome da se u svakom pogledu popravi situacija kada je reč o ženama žrtvama nasilja.

- Verujem da će ta situacija biti bolja, efikasnija i kvalitetnija i da ćemo svi zajedno moći da kažemo da smo uradili mnogo da nasilja u ovoj zemlji bude što manje. Prema sadašnjim podacima nasilja još uvek ima mnogo, ali verujem da će nasilja biti manje i da ćemo na neki način zaštiti sve one kojima je pomoć potrebna - zaključila je Stanojević.

#Goran Vesić

#Međunarodni dan žena

'