AKTUELNO

Američki matematičar Dejvid Loren u prilogu na CNN-u rekao da su đaci iz Srbije, naročito mladi matematičari, toliko pametni da dominiraju na svim svetskim takmičenjima.

Srbija ima najpametniju omladinu na celom svetu, rekao je američki matematičar Dejvid Loren gostujući na TV mreži CNN!

On je naveo da su srpski đaci toliko pametni da dominiraju bukvalno na svim takmičenjima.

Veliki uspeh

- Ako se računa stanje, uslovi i broj stanovnika, Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja, jer je procenat uspeha na svetskim takmičenjima njihovih đaka ogroman. Uspesi koje, na primer, srpski matematičari postižu širom planete su fantastični! To samo pokazuje da je omladina u Srbiji najpametnija na svetu - rekao je Loren na CNN-u.

Kako je on dodao, ono što po nas možda nije dobro, a po Zapad sigurno jeste, jeste činjenica da Srbija često svoju pamet izvozi.

- Ovi genijalci školovanje mahom nastavljaju u Americi i drugim razvijenim zemljama, gde ostaju i da žive i rade, i onda se mnogi drugi hvale njihovim uspesima - rekao je Loren.

Vrhunac obrazovanja Ako se računa stanje, uslovi broj stanovnika, Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja - Dejvid Loren, matematičar

Kada se pogledaju podaci sa svetskih takmičenja iz prirodnih nauka, Srbija je do sada osvojila ukupno 532 medalje. Mahom su ih donosili učenici Matematičke gimnazije iz Beograda. Samo od 2010. đaci ove škole su se sa takmičenja širom sveta vratili u zemlju sa više od stotinu odličja.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže za Informer da je ponosan na svaku generaciju koja je prošla kroz školu, jer su to najbolji ambasadori Srbije, bolji od bilo kog zvaničnog ambasadora kog država postavi.

- Naša deca su zaista pametna, vredna, obrazovana i kulturna. Sad da kažem da su naša deca zbirno pametnija od Amerikanaca, Rusa ili Kineza, bilo bi netačno, jer mi, recimo, imamo hiljadu genijalaca, što je i normalno u odnosu na broj stanovnika, a Kinezi ih imaju dva miliona, i tu ne možemo da se poredimo. Ali da smo slučajno završili na CNN-u u analizi matematičara Lorena, to sigurno nismo. Srbija je uvek bila i biće respektabilan, ugledan i priznat takmičar na svim međunarodnim takmičenjima i gotovo uvek se vraćamo sa medaljama. U naučnim krugovima smo veoma poznati, i Srbija time treba da se ponosi - kaže Ognjanović.

On ističe da u Srbiji, nažalost, malo ko zna da mi imamo 20 profesora na 20 najpriznatijih univerziteta u svetu.

Predaju na najboljim koledžima.  U Srbiji malo ko zna da mi imamo 20 profesora na 20 najpriznatijih univerziteta u svetu Srđan Ognjanović - direktor Matematičke gimnazije.

- I svi oni su potekli iz Matematičke gimnazije! Takođe, među 10 najvećih živih fizičara na svetu takođe se nalazi jedan Srbin, a on se zove Vlatko Vedral. Recimo, Kembridž je prošle godine dodeljivao pet stipendija za učenike van EU, a tri od tih pet pripale su našim đacima. Jedne godine student generacije na istom ovom fakultetu bio je Srbin Luka Miličić, kome se ceo univerzitet klanjao na znanju. Nikad neću zaboraviti kada smo otišli tamo na neko takmičenje i kad smo rekli da smo iz Srbije, niko Srbiju nije poistovetio ni sa Novakom Đokovićem ni bilo kim drugim, već su nas pitali da li smo iz Lukine zemlje - navodi Ognjanović.

Uče iz zadovoljstva

Jelena Ivančić, učenica drugog razreda ove gimnazije, koja je osvajala medalje iz matematike širom sveta, kaže za Informer da je ponosna što se srpska omladina pročula kao najpametnija na planeti.

- Moji drugovi i ja ne shvatamo učenje i vežbanje za takmičenje kao obavezu, već kao zadovoljstvo! Držimo se zajedno i trudimo se da osvojimo što bolje rezultate, a jedni na druge gledamo kao na zdravu konkurenciju i nikada nema ljubomore. Razmenjujemo ideje i podržavamo se međusobno. U svetu pokazujemo odlične rezultate i drago mi je da je to "odzvonilo" i na CNN-u - kaže Ivančićeva.

Ona dodaje da su njeni planovi da posle Matematičke gimnazije, u kojoj je stekla neprocenjivo znanje i dobru podlogu, nastavi školovanje na nekom prestižnom univerzitetu.

- Sada je moj zadatak da što više učim i napredujem, a o budućnosti o tom - potom - kaže ona.

#CNN

#Matematička gimnazija

#deca

'