AKTUELNO

Reč "inspekcija" ja najčešće asocijacija na propitivanje, traženje propusta, kaznu, i naravno, korupciju, pri čemu ugled inspektora trpi, a predrasude i loši primeri iz prošlosti opteretili su ovu državnu službu, piše ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Jedan od željenih rezultata reforme inspekcija je i podizanje ugleda profesije inspektora od omraženog kontrolora do informisanog posrednika između države i privrede, na braniku legalnosti i standarda, za dobrobit celog društva, navodi Ružić.

Izgradnja novog lika i dela inspekcija je započeta 2011. a kulminaciju doživljava od juna 2016. kada je i počela puna primena Zakona o inspekcijskom nadžoru. Do tada krovni zakon koji bi uredio ovu oblast za 41 inspekciju (koliko ih ukupno ima) nismo imali, navodi on.

Imajući u vidu značaj reforme na privredu i građane u celini, svrstao sam je među tri prioriteta kojima će se ministarstvo baviti u ovom mandatu, kaže Ružić.

On dodaje da je zakonom ukinut stari zatvoreno represivni pristup u kojem privreda nije znala ni koliko često će biti kontrolisana, ni kada, a ni šta će od nje biti traženo tokom nadzora.

Svaki nadzor se sada planira prema riziku koji je definisan za oblast rada samog subjekta ali i za svakog privrednika pojedinačno. Beleži se istorija i svako preduzeće ima svoju ocenu rizika - od visoko rizičnog koje se aktivno prati do onog obeleženog neznatnim rizikom koje više neće biti predmet čestih nadzora, navodi Ružić.

On dodaje da je uvedena koordinacija inspekcija čime se eliminiše preklapanje nadležnosti kao i objavljivanje kontrolnih lista čime se nadžor čini predvidivim. Privrednik tako može da prođe kroz listu i oceni svoje poslovanje a rezultate pošalje inspekciji radi pripreme nadzora a sve ove list dostupne su i na sajtu inspektor.gov.rs.

U narednom periodu radićemo na promociji profesije inspektora, navodi Ružić i dodaje da su oni prva borbena linija u obračunu sa sivom ekonomijom.

Sve represivne resurse države usmerićemo prema onima koji su svesno u sivoj zoni, narušavajući fer konkurenciju nauštrb opšteg kvaliteta života svih nas, ističe ministar.

Ova uloga inspektora mora biti prepoznata i kvalifikovana kao čestita i stručna, prestižna i odgovorna. Zato je važno da poručimo svim inspektorima u Srbiji da oni čine da budemo bolje društvo, navodi Ružić.

#Branko Ružić

#Inspekcija

#Srbija

'