AKTUELNO

Naša politika je da svake godine organizujemo jedno veliko sportsko tamičenje, jer to donosi višestruku korist gradu i zemlji, kaže gradski menadžer Goran Vesić, koji navodi da će predstojeći Fajnal for Evrolige Beogradu doneti 18 miliona evra prihoda od turizma.

- Fajnal for Evrolige je najveći košarkaški događaj na svetu ove godine, ako se izuzme NBA, ali i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine, posle Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji - kaže Vesić za "Politiku", uoči početka Fajnal fora u Beogradu.

Od sutra do nedelje, u "Štark areni", četiri kluba boriće se za naziv najboljeg na kontinentu - šampion Fenerbahče (Turska), CSKA (Rusija), Real (Španija) i Žalgiris (Litvanija).

- Fajnal for će biti direktno prenošen u više od 200 zemalja, nekoliko stotina miliona ljudi će u raznim fazama gledati utakmice, svuda će se videti da je to u Beogradu, videće se naši promotivni spotovi. To je dobro za razvoj turizma, ali i za investicije - objašnjava Vesić.

Kako kaže, povodom Fajnal fora, očekuje se oko 15.000 turista - uglavnom iz Turske, Španije, Rusije i Litvanije.

- Nije nam bilo skupo da platimo "ulaznicu" 2,25 miliona evra jer samo od prodaje loža grad će imati milion evra, a tu je i porez na šest miliona evra koliko je Evroligin prihod od prodaje ulaznica - navodi gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, prosek boravka turista u Beogradu je četiri noćenja, pa kad se to pomnoži sa 15.000 turista koliko ih se očekuje - to je ukupno 60.000 noćenja.

- Ako to pomonožite sa 300 evra, koliko prosečni turista ostavi u Beogradu, dobićete 18 miliona evra. Ovaj iznos će se u Beograd sliti najdirektnije. To, naravno, neće sve otići gradu Beogradu, ali će zaraditi hoteli, kafići, šoping molovi, turistički vodiči... - kaže Vesić.

Posle Evropskog prvenstva u vaterpolu, dvoranskog u atletici, pa u futsalu, i sada završnog turnira Evrolige, on najavljuje i Evropsko prvenstvo za košarkašice dogodine. "Beograd je sportska prestonica Evrope.

Svaka čast Londonu, Parizu i nekim drugim gradovima, ali oni s nama ne mogu da se mere kad je reč o sportu. Borićemo se za nova takmicenja, tako što ćemo poboljšati transport i infrastrukturu", ističe Vesić.

Nada se, kaže, i da ćemo uskoro imati nacionalni stadion, koji bi nam dao mogućnost da se kandidujemo za organizaciju finala Lige šampiona u fudbalu ili Lige Evrope.

- Nema bolje promocije za grad od sportskih takmičenja - zaključuje gradski menadžer.

#Goran Vesić

#Turizam

'