AKTUELNO

- Nastavnicima niko ne može zabraniti organizovanje đačkih ekskurzija, ali isključivo prema pravilnicima koji važe za ekskurzije, izjavio ministar prosvete.

- Nastavnicima niko ne može zabraniti organizovanje đačkih letovanja i zimovanja, ali isključivo prema pravilnicima koji važe za ekskurzije - izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da to nije bio slučaj sa prošlonedeljnim putovanjem 150 beogradskih srednjoškolaca u Španiju, koja je bila "čista improvizacija".

Oko letovanja koje je organizovala Snežana Martić, profesorka istorije u Devetoj gimnaziji "Mihailo Petrović Alas", iz koje je 105 od pomenutih 150 učenika, "digla se prašina" krajem prošle nedelje, kada su deca stigla u poznato letovalište Ljoret del Mar, ali nisu mogla da se smeste u hotel jer agencija B2P nije uplatila novac za smeštaj.

Pročitajte još: SREDNJOŠKOLCIMA IZ BEOGRADA PRESELO PUTOVANJE U ŠPANIJU: Đaci ostali na ulici, smeštaj organizovala PROFESORKA U LIČNOJ REŽIJI

Ministar Šarčević je naglasio da je najvažnije u celoj priči to što je ugrožena bezbednost đaka i najavio da će, ako se utvrdi da je direktor Devete gimnazije za sve znao, i on "debelo odgovarati".

- Što se mene tiče, tu ekskurziju organizovala je građanka koja je sasvim slučajno i profesor istorije. Zbog te činjenice pokrenućemo njenu odgovornost. Ne znam da li je ona i ranije to radila, ali saznaću jer čekam izveštaj iz škole. Ne mogu da krivim direktora ako je to ona sve organizovala na nekoj ''kućnoj žurci''. Ako se dokaže da joj je dao saglasnost i on će debelo odgovarati - rekao je Šarčević.

On dodaje da je i bez tog incidenta briga o đacima koji su otišli u Španiju diskutabilna.

- Nije mi jasno kako jedna nastavnica može sama da vodi 105 đaka iz Devete gimnazije i ko joj pomaže da brine o njima. I da je sve bilo u redu, njihova bezbednost je dovedena u pitanje - rekao je Šarčević.

#Mladen Šarčević

#Učenici

'