AKTUELNO

- Sredstva su obezbeđena i sada je potrebno da lokalne samouprave dostave projekte za sanaciju i javnih objekta i lokalne infrastrukture da bi taj posao mogao da počne - rekao je direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Za obnovu od poplava u maju i junu ove godine obezbeđeno je 30 miliona evra i na lokalnim samouprava je da što pre dostave projekte za sanaciju javnih objekta i lokalne infratrukture, kako bi taj posao mogao da počne, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila dve uredbe odnosno dva programa obnove.

- Jedan program je za obnovu lokalne infrastrukture koji treba da pokrije potrebe za rekonstrukcijom ili izgradnjom nove infrastrukture oštećene ili srušne u polavama u maju ili junu. Tu se radi o mostovima na loklanim putevima, klizištima na lokalnim putevima, sistemima za vodosnabdevanje i kanalizacionim sistemima i lokalnim vodotokovima - rekao je Blagojević.

Druga uredba, pokriva obnovu javnih objekata u sektoru zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, dodao je on.

Foto: Tanjug

Sredstva su obezbeđena i sada je potrebno da lokalne samouprave dostave projekte za sanaciju i javnih objekta i lokalne infrastrukture da bi taj posao mogao da počne. Što se tiče nas, mi smo spremni za realizaciju. Uredbe su usvojene i sredstva su obezbeđena i sada su na potezu lokalne samouprave.

Blagojević je rekao da je već spremna dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za obnovu škola u Petrovcu na Mlavi, kao i da će radovi početi vrlo brzo kako bi od septembra mogle da prime đake. Kako je naveo, za ostalo će biti potrebno malo više vremena, a pogotovo kada je reč o lokalnoj infrastrukturi, pošto je tu reč o malo kompleksnijim projektima.

Napominje da je jako važno da opštine gradovi imaju kvalitetne projekte kao bi se sve uradilo dobro i bez poteškoća tokom radova.

Rokovi su prilično kratki za dostavljanje ponuda, a postupak je takav da je građevinsku dozvolu moguće obezbediti u roku od godinu dana nakon nastupanja elementarne nepogode.

- To isto olakšava proceduru. Sa naše strane smo učinili sve da u meri u kojoj je to fizički moguće olakšamo posao lokalnim samoupravama, da bi ceo posao relativno brzo mogao da počne i brzo bude priveden kraju - naveo je Blagojević.

#Poplave

#Vlada Srbije

'