separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Ovo će vas nasmejati: SLONICI TVIGI HLADAN TUŠ, MEDVEDIMA LEDENA POSLASTICA - Evo kako se rashlađuju životinje u Zoo vrtovima u Srbiji (FOTO)


Ni njima nije lako.


Lepeza, šešir i flašica vode ovih dana bili su neophodni s obzirom na visoke temperature čiji je subjektivni osećaj još veći zbog visoke vlažnosti. Građani Beograda spas su potražili na gradskim kupalištima, a zanimalo nas je kako životinje podnose ove tropske vrućine.

Jožef Ezveđ iz Beo zoo vrta rekao nam je da je i životinjama, kao i ljudima i te kako teško kada je napolju izmereno više od 30 stepeni Celzijusa, a posebno je nelagodno životinjama kojima su prirodna staništa na severnijim područjima ili na visokim nadmorskim visinama.

Autor: TV Pink Printscreen

Autor: TV Pink Printscreen

- Arktički vukovi, lame, sibirski kozorozi, berberske ovce... ovo su samo neke od životinja koje najteže podnose ovako visoke temperature - kaže Ezveđ, dodajući da ove vrste zahtevaju poseban tretman.

Autor: TV Pink Printscreen

Zaposleni u Zoo vrtu trude se maksimalno da zaštite životinje, pa tako svaka vrsta ima svoju kućicu ili nadstrešnicu, kao i velike zalihe sveže vode. Važno je uvek im obezbediti sve što im je neophodno, zaštititi ih od sunca i opskrbiti ih sa dovoljnim količinama tečnosti.

Ipak, nekima je potrebno da se zaposleni više potrude oko njih, između ostalog, neke je neophodno polivati vodom.

Autor: TV Pink Printscreen

- Neke životinje tuširamo, pa je tako dugogodišnja tradicija da našu slonicu Tvigi kupamo. Tuširanje obožavaju i medvedi i često im pravimo ledenu poslasticu - zaleđeno voće i povrće. Tuširamo i vukove i ptice - kaže nam Ezveđ.

Autor: TV Pink Printscreen

U tuširanju uživaju i medvedi i tigrovi, lame se ne odvajaju od korita sa vodom, a nojevi se sklanjaju pod drveće. Zmije uživaju na plus 35 stepeni, a lepo je i antilopama, zebrama, kamilama i majmunima. Foke su na posebnom režimu na temperaturi vode ispod 18 stepeni.

Autor: TV Pink Printscreen

Autor: TV Pink Printscreen

Visoke temperature, kako su nam objasnili u Beo zoo vrtu, odgovaraju jedino reptlima i oni zasigurno uživaju u ovim letnjim tropskim danima.

Slična situacija je, kako kažu, i u Zoološkom vrtu u Jagodini, gde su životinje pod stalnim nadzorom zaposlenih. Provetravanje kaveza, tuširanje, hladovina, sve ovo neophodno je za normalno funkcionisanje životinja i radnici su izuzetno angažovani da im to obezbede.

Autor: Tanjug

Autor: Tanjug

Kako napominju u Zoo vrtu, životinje su na ovim temperaturama tromije i pospane.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti