AKTUELNO

Politika piše da vozači tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obeležja naplaćuju kaznu i po 2.000 evra.

Udruženje "Međunarodni transport" izdalo je upozorenje prevoznicima da zaobilaze Hrvatsku i da biraju alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije. Kako navode, razlog za to je jer je nekoliko stotina domaćih prevoznika za međunarodni drumski transport robe platilo u poslednjih dva meseca paprene kazne na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obeležja.

Politika piše da vozači tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obeležja naplaćuju kaznu i po 2.000 evra.

Kako se navodi, poslovnom udruženju "Međunarodni transport" dnevno se sa istim problemom javlja po nekoliko prevoznika tražeći zaštitu i pomoć, zbog čega je na njihovom zvaničnom sajtu prošle nedelje objavljeno upozorenje vozačima kamiona da izbegavaju Hrvatsku i potraže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije kako bi izbegli novčane kazne koje idu i do 7.000 evra, kao i pritvor za vozače koji odbiju da plate.

Poslednjih nedelja ovaj problem koji traje još od početka godine je kulminirao, piše list i dodaje da niko iz državnih institucija zvanično nije reagovao sve do četvrtka, kada se oglasila Uprava carina, koja je navela da će svaki prijavljeni slučaj detaljno ispitati i da će dodatno pojačati kontrole na svim ispostavama i graničnim prelazima sa Hrvatskom.

Foto: Tanjug

Predsednik „Međunarodnog transporta" Neđo Mandić rekao je da se to udruženje povodom ovog problema obraćalo i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu finansija, ali i da su pisali hrvatskoj vladi i ukazivali na probleme koje imaju sa carinskom administracijom na prelazu „Bajakovo".

- Prošle nedelje je jedan prevoznik iz Kruševca prevozio tursku robu za Sloveniju. Tovar je bio zapečaćen čeličnom plombom koja je postavljena u Turskoj. Hrvatski carinici su zaustavili kamion, dva službenika su pokušala da je skinu, ali pošto nisu uspeli doneli su pajser i pokušavali dok nisu iskrivili lim, slomili stub na kamionu i otvorili ciradu. I sve to naočigled vozača kome su potom saopštili da mora da plati kaznu od 2.000 evra - rekao je Mandić.

On je dodao da se udruženje odmah obratilo Središnjem uredu Uprave carina u Zagrebu, ali je hrvatska carina poslala dva majstora da poprave oštećeni kamion kako bi roba nastavila put ka Sloveniji.

- Ovo je po meni potpuno priznanje krivice i postupka hrvatskih carinika - rekao je Mandić.

#Granični prelaz

#Hrvatska

#Kamion

'