AKTUELNO

U prva tri kvartala ove godine u građevinarstu su zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu 2017, saopštilo je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Istovremeno, na kraju trećeg kvartala 2018. broj zaposlenih na neodređeno vreme u niskogradnji veći je za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017.

Takođe je, smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača, koja se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje.

Uvođenje crne i bele liste građevinskih kompanija inicirala je ministarka građevinarstava Zorana Mihajlović, a ratifikovana je u Narodnoj skupštini.

Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira, a cilj je poboljšanje položaja zaposlenih u putnoj privredi.

U maju 2017, a na inicijativu potpredsednice Mihajlović, Vlada Srbijepreporučila je državnim institucijama da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na crnoj listi.

#Ministarstvo građevinarstva | saobraćaja i infrastrukture

'