AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da postoje dva važna prioriteta u oblasti osiguranja depozita, a to je stanje javnih finansija i dobra zakonska regulativa, navodeći da je u tom smislu važan rast BDP, stabilan kurs, stabilna inflacija i stabilnost bankarskog sektora.

On je na sastanku sa generalnim direktorom Agencije za osiguranje depozita Ruske federacije Jurijem Isaevim najavio izmene zakonskih rešenja u toj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima, u planu je da se Agencija za osiguranje depozita (AOD) bavi isključivo osiguranjem depozita, svojom osnovnom delatnošću, a da se pitanje stečaja banaka izmesti iz Agencije.

Mali je podsetio da je u toku prošle godine završena prodaja prvog paketa nenaplativih i problematičnih potraživanja, a prodaja preostalog paketa očekuje se u narednih godinu dana, čime će se, nakon skoro dve decenije, u potpunosti završiti stečajni postupci banaka za koje je nadležna AOD.

Na sastanku je zaključeno da, zahvaljujući konsolidaciji javnih finansija, u poslednjih nekoliko godina nije bilo novih stečaja banaka u Srbiji.

Isaev je istakao da je u Rusiji mnogo veće tržište na kome posluje oko 400 banaka i da se ta agencija takođe bavi nasleđenim stečajima od pre nekoliko decenija.

Sagovornici su zaključili da između agencija postoji dobra saradnja, da se razmenjuju iskustva i da će se sa tim aktivnostima nastaviti.

Agencije za osiguranje depozita Rusije i Srbije zaključile su u decembru 2017. godine Memorandum o saradnji u cilju jačanja bilateralnih veza, redovnih konsultacija i razmene iskustava i informacija u okviru svojih nadležnosti, navodi se u saopštenju.

#BDP

#Ekonomija

#Siniša Mali

'