AKTUELNO

To je sedma reviyija tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda iz Vašingtona predvođena Džejmsom Rufom počinje danas zvanične razgovore u Beogradu, povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Misija MMF-a je doputovala u Beograd 22. juna, a dosada su obavjeni tehnički razgovori Rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće dokle se stiglo sa reformom javnih preduzeća.

Uoči plenarnog sastanka srpske delegacije Narodne banke Srbije i Misije MMF-a, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić rekao je da će na današnjem sastanku prva stvar na dnevnom redu biti zaključni deo programa i naveo da je tokom protekle dve i po godine u Srbiji realizovan jedan od uspešnijih programa Fonda.

- Uspešan, čak i u nekim širim razmerama. A to je i stav misije - da je ono što je i praktično realizovano u protekle dve i po godine, jedan od uspešnijih programa koje je Fond realizovao uopšte - precizirao je Savić , a za Srbiju je, kako jer naveo, najvažnije što smo uspeli da uspostavimo monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa i da se u međuvremenu ostavarila fiskalna stabilnost, koja se ostvaruje i dalje u ovoj godini, sto znači da se realizuje i u trećoj godini programa.

Upitan o strukturnim reformama javnih preduzeća EPS-a, "Srbijagasa" i "Železnica"... Savić je rekao da su strukturne reforme najteži, najkompleksniji i najzahtevniji delovi realizacije jednog ekonomskog programa.

- Jedan deo tih reformi je ostvaren i to jedan od najvažnijih. Ja bih podsetio na onu koja je vezana za tržiste rada, ona je očigledno dala rezultate - naveo je on precizirajuci da pri tom misli na Zakon o radu koji je otvorio prostor za rešavanje brojnih problema.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI MAKSIMUM DINARA: Kurs 121,6114

On je potvrdio da se danas sa MMF-om neće razgovarati o povećanju plata i penzija, jer se kako je objasnio budžet za iduću godinu pravi na jesen.

- To povećanje verovatno pripada idućoj godini. Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome - rekao je Savić.

On smatra da će i posle ovog aranžmana koji se završava u februaru, biti potreban novi aranžman sa MMF-om.

#MMF

#Reforme

#Srbija

'