AKTUELNO

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da najavljena povećanja plata i penzija nisu mogla biti veća, jer su dogovorena u skladu sa projekcijama BDP-a za narednu godinu.

- Povećanje penzija od pet odsto je ono što možemo da priuštimo u ovom trenutku, a da ne dovodimo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti - precizirao je Vujović u izjavi iz Vašingtona, gde je predvodio srpsku delegaciju na jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke.

Prema njegovim rečima, slično se odnosi i na plate i dodao da ukupno povećanje plata u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u BDP-u, projektovanom BDP-u za narednu godinu.

Vujović je napomenuo da su to dobre i optimistične projekcije, budući da se očekuje da se ovogodišnji loši rezultati u poljoprivredi, energetici, građevinarstvu biti kompezovani u narednoj godini.

- Očekujemo da će rast biti najmanje 3,5 odsto i u skladu sa tim smo projektovali veličine koje nam dozvoljavaju ovakvo povećanje penzija i plata - naveo je Vujović.

Upitan šta je uticalo da zaposleni u administraciji dobiju povećanje od pet odsto, dok lekari, učitelji, nastavnici, policajci 10 odsto povećanja plata, Vujović je odgovorio da su pri odlučivanju o visini povećanja uzeti u obzir svi faktori koji se odnose na složenost, rizičnost, obim posla, kao i na kvalifikacije, te da je zato predloženo "nijansirano" povećanje plata u javnom sektoru.

- Detalji o tome biće saopšteni konkretnim merama i odlukama Vlade, koje će biti sastavni deo budžeta za narednu godinu", ukazao je ministar.

Vujović je podvukao da je u okviru sektora obrazovanja "nijansirano" povećanje, tako da oni delovi sektora visokog obrazovanja koji sami ostvaruju sopstvene prihode, neće imati maksimalno povećanje od 10 posto.

- Rekli smo da je to od nula do 10 odsto i tako ćemo to konzistentno i primeniti -zaključio je Vujović.

#Dušan Vujović

#Plata

#Povećanje

'