AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić je danas otvorila regionalni ekonomski forum "Beogradski investicioni dani 2017" i poručila investitorima da je Beograd fantastična investiciona destinacija, kao i da Srbija konačno može da investira u mnogo dinamičniji razvoj.

Fokus ovogodišnjih, trećih po redu, Beogradskih investicionih dana biće na regionalnoj saradnji i povezivanju, a forum je okupio oko 400 državnika iz zemlje i regiona, lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava, koji će razgovarati o investicijama u regionu i prilikama za bolju trgovinsku saradnju.

Brnabić je rekla da je to veoma važna konferencija koja svake godine raste i zahvalila gradnačelniku na njegovoj organizaciji. Ona je pozvala investitore da dolaze u Srbiju u što većoj meri.

-Beogad je fantastična investiciona destinacija. Želimo i Srbiju da predstavimo, koja je jako puno uložila u svoj razvoj u poslenđe tri ili četi godine", naglasila je Brnabić.

Foto: Tanjug

Kako je rekla da imamo makroekonomsku i i fiskalsnu konsolidaciju i dobre fiskale rezultate.

-Sada možemo dalje da gradimo, ova vlada konačno može da invstira u mnogo dinamičniji razvoj - naglasila je Brnabić.

Premijerka je naglasila je veoma važna regionalna staiblnost i regionalno povezivanje, jer ako region nije staiblna ni mi nećemo moći da izvučemo koristi od svega što smo do sada uradili.

-Ako imamo bilo kakave rizike u regionu i na nas će se gledati kao na zemlju koja je rizična desticnacija. Investirori onda neće dolaziti i međunarodne finansisjke institucije neće investirati u projekte u tolikoj meri sa povoljnim kreditima i zato je važno da smo ovde zajedno. Da region zajedno radi na svom povezivanju i zajendičkom prosperitetu - poručila je Branbić.

Rekla je da je regionalna saradnja među top tri prioriteta vlade, pored makroeknomske-fikskalne i političke stabilnosti.

-Puno smo uložili da budemo stabilno poslovno okruženje - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da samo u prethodnom periodu više bili usmereni na dostizanje fiskalne konsolidacije, koju je postigla prethodna vlada i da samo nesposobnod može da bude razlog ako ova vlada ne iuspe da postigne dinamičniji i održiviji rast.

Rekla je da smo ove godine imali zapaženi uspeh na Duing biznis listi Svetske banke, tri godine zaredom, i da smo ove godine plasirano na 43. mesto, što je najbolje do sada.

Takođe, na listi Globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma smo napredovali za 12 mesta, a na listi Fajnešal tajmsa smo na prvom mestu po privlačenosti za direktne strane investicije u regionu.

Foto: Tanjug

Brnabić kaže da je u Maroku bila na konferenciji sa predsednikom vlade Albanije Edijem Ramom, gde su velikom broju stranih zvaničnika dali poruku da iako posotoji veliki broj otvorenih pitanja da to nije preperka dijalogu i saradnji u regionu.

Ona je podsetila da je 31. oktobra je u Birsleu zasedala prva radna grupa Komorskog investicionog foruma i da se radi na implementaciji akcionog plana za regionalno povezivanje.

-Jutros sam imala satstanak sa predstavnicima zemalja u regionu i razgovarali smo o regionalnoj platformi za poslovno orkuženje. Uvodimo vaucere za sezonske radnike, što je sistem koji smo naucili od Hrvatske, BIH, Makedonije, CG i preuzlie sertifikaciju za lokalne samouprave. Postoji veiki broj aktivnosti na kojima radimo u regionu i koji daju konkretne rezultate.

Brnabić je rekla da je važno kada promovišemo Beograd kao investicini destinaciju kao i Srbiju, da promovišemo ceo region, a onda u regionu da se takmičimo za te investicije.

-Sve velike investicije koje dođe u Srbiju preliće se u sve zemlje i gradove u regionu. U Vladi Srbije ćete imati dobrog i pouzdanog partnera - poručila je Brnabić.

Skup je prilika da se predstave potencijali investitorima.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, pa će biti organizovani "B2B" (biznis tu biznis) sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

Beogradske investicione dane, koji se održavaju u Sava centru, organizuju Grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Srbije - Privredna komora Beograda.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

#Ana Brnabić

#Investitori

'