AKTUELNO

U poslednjem tromesečju 2017. stopa nezaposlenosti je svedena na 12,9 odsto, sa 15,3 u 2016. godini, dok je u 2015. iznosila 17,7 odsto.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović, u intervuju za "Politiku", ocenio je da su šanse da se u Srbiji dođe do zaposlenja danas mnogo veće nego što su bile prethodnih godina i da je broj nezaposlenih sada najmanji za poslednjih 25 godina.

- Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, u poslednjem tromesečju 2017. stopa nezaposlenosti je svedena na 12,9 odsto, sa 15,3 u 2016. godini, dok je u 2015. iznosila 17,7 odsto - rekao je Martinović u intervjuu za današnju "Politiku" i dodao da se smanjio broj nezaposlenih u evidenciji NSZ.

Poslednjeg dana 2011. godine posao je tražilo 745.187, a 31. decembra 2017. na spisku ove državne službe bilo je 618.827 onih koji traže zaposlenje.

Dešavanja na tržištu idu u pozitivnom smeru

- Svi pokazatelji dešavanja na tržištu rada idu u pozitivnom smeru, od kraja 2013. godine - naveo je Martinović i ukazao da se iz godine u godinu povećavala se i potreba poslodavaca za radnom snagom.

Poslodavci su 2011. u ovoj državnoj službi prijavili 61.962, a u 2017. su nudili 80.444 radna mesta.

Od 268.450 ljudi koliko ih je zaposleno 2017, više od trećine je do posla došlo uz posredovanje ili finansijsku ili neku drugu vrstu pomoći NZS, naveo je Martinović. Međutim, priznao je da još ne možemo biti zadovoljni kvalitetom radnih mesta jer neki poslodavci minimalnu zaradu nude kao maksimum bez valjanog ugovora o radu i plaćanja doprinoša socijalnog osiguranja. Ipak, kako je dodao "naši programi ne dozvoljavaju da čovek radi na crno".

Najviše posla na određeno vreme

Od ponuđenih poslova, dominantno je zapošljavanje na određeno vreme, oko 60 odsto. Na neodređeno vreme zapošljava se oko 20 odsto, a u istom procentu i van radnog odnosa, po ugovoru o delu i na privremenim i povremenim poslovima.

Martinović kaže da takozvana fleksibilizacija u oblasti rada u svetu sve više podrazumeva da nema sigurnog radnog mesta. Preovlađuju zapošljavanje na određeno radno vreme i drugi oblici rada, te Srbija u tome nije izuzetak.

- Bitno je da se po zakonu o radu, rad na određeno posle najviše dve godine pretvara u rad na neodređeno ili prestaje - napomenuo je Zoran Martinović.

Na pitanje da li su realna predviđanja da će se Srbija za dve do tri godine suočiti sa nedostatkom radne snage, a od 2027. i ozbiljnom krizom, on kaže da bi voleo da nisu u pravu oni koji tvrde da će Srbiji nedostajati kadrovi za nova radna mesta.

- Ali eto već nam se daogađa da u nekim delovima Srbije, kao što je Vojvodina strani investitori teže dolaze do stručnjaka određenih specijalnosti ali i do radnika za obavljanje nekih jednostavnijih poslova - objašnjava Martinović i dodaje da će izdvojena sredstva u budžetu za ovu godinu omogućiti da se rešavaju viškovi zaposlenih u preostala 144 neprivatizovana preduzeća, te da je veliko i interesovanje za pokretanje ličnog posla, narodčito od 2016. godine, prve "godine preduzetništva".

#Posao

#Zoran Martinović

#zaposlenost

'