AKTUELNO

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da ocena agencije Blumberg po kojoj je dinar druga najbolja valuta u svetu, predstavlja ne samo lepo priznanje, već je dokaz da Srbija u svakom smislu napreduje, da su uslovi za ulaganja sve bolji i da investitori imaju poverenje u budućnost srpske ekonomije.

- Oni to dokazuju ne samo ulažući u hartije od vrednosti, već i u otvaranje novih fabrika sto je za nas najznačajnije, jer to nosi nova radna mesta i očekivani bolji standard građana  - rekla je Tabaković u intervjuu za današnji "Blic".

Prema njenim rečima, o poverenju investitora govori 2,6 milijardi evra investicija prošle godine kao i to što je od početka godine nadmašen iznos investicija iz istog perioda lane.

- Rast priliva investiicja pokazuje da investitori veruju u političku i finansijsku stabilnost zemlje, u to da će inflacija ostati niska, a građani pokazuju da veruju u spostvenu valutu, jer raste dinarska stednja- objašnjava guvernerka.

Ona je navela da je 2012. kada je dosla na mesto guvernera zatekla dinar kao četvrtu najgoru valutu na svetu od 178 zemalja. Kaže da je dinar danas jači za 0,1 odsto, a devizne rezerve su intervencijama smanjene za svega 20 miliona evra.

Dinar je prošle godine ojačao prema evru za 4,2 odsto, a u ovoj godini zaključno sa 16. martom 0,1 odsto, što je, kako navodi, rezultat pojačanog interesovanja stranih investitora za ulaganja u dugoročne dinarske obveznice i ukazuje na njihovo poverenje u izglede domaće ekonomije.

Kaze i da je u februaru i martu do danas kupljeno 525 miliona evra da dinar ne bi previse jačao, a u januaru je prodato 180 miliona evra. Time je stvoren odbrambeni sistem od 345 miliona evra da bi se intervenisalo u slučaju negativnih šokova iz međunarodnog okruzenja, a dodaje da su uz to i povećane devizne rezerve.

Objašnjava i da prilikom ulaganja strani investitori imaju pojačanu tražnju za dinarom što predstavlja vazan faktor koji dorpinosi jacanju domaće valute.

Tabaković kaže i da se sa poboljšanjem makroekonomskih pokazatelja Srbije produžava ročnost ulaganja stranih investitora. Ona je istakla i da međunarodna tržišta nikada do sada nisu videla Srbiju na bolji način.

Kaze i da je smanjivanje referentne kamatne stope na 3,25 odsto dokaz da NBS vodi spostvenu monetarnu politiklu. Ona očekuje da će smanjenje referentne kamatne stope biti dodatna podrška kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

- Mi smo ciklus smanjenja referentne kamatne stope zapoceli u maju 2013. godine i od tada smo je smanjili za ukupno 8,5 procentnih poena, na 3,25 odsto. Za to vreme kamatne stope na nove dinarske kredite za privredu i stanovništvo značajno su smanjene, za više od deset procentnih poena i ima osnova da se takvi trendovi i nastave - smatra Tabaković.

Navodi i da je ubrzana kreditna aktivnost, da su krediti prošle godine povećani za 7,4 odsto, pri čemu je rast kredita u privredi bio 4,3 odsto. Ona je navela da je cilj i u buduće da inflacija bude niska i stabilna i ističe da NBS taj cilj uspešno ostvaruje već petu godinu.

- U proteklih pet godina inflacija se kretala oko dva odsto sto znaci da je stavljena pod kontrolu - navodi Tabaković

Na pitanje zasto cene rastu ako je inflacija niska i kurs stabilan, ona kaze da je inflacija na kraju prosle godine bila tri odsto, a u februaru na duplo nižem nivou i da je tada bilo ocekivano sezonsko poskupljenje voća i povrća i pojeftinjenje odeće, ovubuće i svezeg mesa. Prema centralnoj projekciji NBS, međugodisnja inflacija će i dalje ostati niska.

#Dinar

#Jorgovanka Tabaković

'